“Mõlemad presidendid on kutsunud meid asja lõpule viima enne kahe presidendi järgmise aasta Moskva tippkohtumist (2002. aasta keskel),” ütles Powell pärast kohtumist Vene välisministri Igor Ivanoviga.

Praegune START-2 lepe näeb ette tuumalõhkepeade vähendamise 3.500-ni 2007. aastaks, kuid USA president George W. Bush ja Vene riigipea Vladimir Putin nõustusid novembris Texase tippkohtumisel vähendama lõhkepeade arvu 1.700-2.200-ni.

Vene välisminister Ivanov ütles pärast kohtumist Powelliga, et Vene pool peab vajalikuks formaliseerida Texase kohtumisel kokku lepitud numbrid. Washington on varem öelnud, et sooviks piirduda suulise kokkuleppega.

Ivanovi sõnul on lepe ise tähtsam kui selle raamistik. Moskva on teinud lepingu sõlmimise eeltingimuseks järeleandmisele USA raketikilbi rajamise soovile, mis on vastuolus 1972. aastal sõlmitud raketitõrjesüsteemide (ABM) leppega.

Powell ja Ivanov tunnistasid esmaspäeval, et Venemaa ja USA seisukohad jäid ABM leppe osas erinevaks.

“Mõlema poole positsioonid ei ole muutunud,” ütles Ivanov.

Powell rääkis pühapäeval teel Moskvasse ajakirjanikele, et juba praegu on pooltevahelised diskussioonid keskendunud sellele, kuidas kohaldada relvastuse vähendamise varasemates lepingutes START-1 ja START-2 ettenähtud kontrollimisprotseduure uute piirangutega, mille kohta tehti ettepanekuid USA-Vene hiljutisel tippkohtumisel.