Ajalehe Helsingin Sanomat teatel kohtus USA sõjaväe juht admiral Mike Mullen oma kolleegi armeekindral Nikolai Makaroviga Vantaas asuvas Königstedi mõisas. Kokkusaamist oli ette valmistatud kaks-kolm nädalat.

Kohtumise võõrustajaks oli Soome kaitsejõudude ülemjuhataja Juhani Kaskeala, kes viibis koos Mulleni ja Makaroviga ka lõunal. Läbirääkimistel Kaskeala ei osalenud.

“Soomel oli uksehoidja roll,” ütles anonüümne allikas Helsingin Sanomatele.

Kohtumine lõppes pärastlõunal kella kahe ajal ning jututeemade kohta ei ole praeguseks ametlikke kommentaare jagatud.

Anonüümseks jäänud USA sõjaväeallikas rääkis täna ajalehele New York Times, et kaitseväejuhatajate kokkusaamise eesmärgiks oli arutada Gruusia kriisi ja raketikilbi teemadel.

Allika sõnul tahavad ameeriklased veenda Venemaad selles, et Poola ja Tšehhi Vabariiki rajatav raketikilp on suunatud Iraani vastu ning kaitseb ka Venemaad. AFP teatel toimus kohtumine Venemaa algatusel.

Mullen ja Makarov kohtusid näost näkku esimest korda. Gruusia kriisi ajal pidasid nad telefonivestlusi.

Kohtumispaigaks valitud Königstedi mõis on valitsuse esindushoone, kus toimusid näiteks ka president Martti Ahtisaari juhitud Acehi rahukõnelused.

Pärast kohtumist lendas Mullen Riiasse, et sellega näidata USA toetust Balti riikidele, teatab AFP.

Mullen kohtus Läti kaitseministri ja kaitsejõudude ülemjuhatajaga.

Mulleni sõnul on äärmiselt oluline tagada Balti riikidele kindlustunne, võttes arvesse viimaste ajalugu ja rahvusvahelisi suhteid.