USA väitel on plaanitav süsteem vajalik USA ja Euroopa kaitsmiseks paariariikide, nagu Iraan, raketirünnakute vastu. Kreml aga arvab, et see on mõeldud Venemaa raketivägede vastu ja hoiatab, et see tõstab pingeid, vahendab Associated Press.

Teleintervjuus ütles Poola peaminister Donald Tusk, et Ameerika Ühendriigid nõustusid tugevdama Poola kaitsesüsteeme Patriot rakettidega vastutasuks 10 raketitõrjesüsteemi paigutamise eest Poola territooriumile.

Samuti sisaldab leping Tuski sõnul vastastikust kohustust tulla teineteisele hädaolukorras appi.

See klausel tundub olevat otsene viide Venemaale, kes on ähvardanud sihtida oma tuumaraketid Poolale, kui see raketitõrjesüsteemid oma territooriumile lubab.

Viimastel päevadel on Poola juhid öelnud, et sõda Gruusias õigustab Poola nõudmisi saada Washingtonilt lisa julgeolekugarantiisid.

Lepingu vastastikuste kohustuste osast rääkides ütles Tusk, et NATO oleks ohu korral Poolale appi tulekuks liiga aeglane ning võtaks päevi ja nädalaid, et masinavärki tööle saada.

Pärast lepingu sõlmimise teatavakstegemist üritasid nii USA kui Poola ametnikud eitada igasuguseid seoseid Gruusia sõjaga.

Esimese reaktsioonina Venemaalt ütles riigiduuma väliskomitee esimees Konstantin Kossatšov, et leping tekitab tõelise pingete tõusu Venemaa ja USA suhetes. Ta kordas seisukohta, et raketikilp on tegelikult suunatud Venemaa vastu.

USA kõrge ametniku sõnul paigutatakse Poolasse üks Patriot rakettide patarei koos saja sõjaväelasega selle teenindamiseks. Kulud jagatakse kahe riigi vahel.

Leping tuleb veel heaks kiita Poola valitsuse ja parlamendi poolt ning sellele peab lõpliku allkirja andma USA riigisekretär Condoleezza Rice.

Poola välisminister Radek Sikorski sõnul peaksid kokkulepet kartma ainult kurjad inimesed.

USA on juba saavutanud kokkuleppe Tšehhi valitsusega raketitõrjesüsteemi radari paigutamiseks Tšehhi territooriumile. Selle lepingu peab veel heaks kiitma Tšehhi parlament.