Korea Rahvademokraatliku Vabariigi asepresident Kim Kye Gwan ning USA asevälisminister Christopher Hill kohtusid esmaspäeva õhtul ning teisipäeva hommikul, et arutada võimalusi parandada kahe riigi suhteid, teatab Fox News.

Kohtumine sai võimalikuks tänus kuuepoolsetel läbirääkimistel saavutatud kokkuleppele, mille kohaselt Põhja-Korea on nõus asuma likvideerima oma tuumaprogrammi, saades vastutasuks naftat ja majandusabi. Vaid viie aasta eest nimetas USA president George W. Bush Põhja-Koread koos Iraani ja Iraagiga kurjuse telje riigiks.

Eelmisel kuul Pekingis peetud läbirääkimistel, millel osalesid hiinlased, ameeriklased, jaapanlased, venelased ja mõlema Korea esindajad, saavutati kokkulepe, mille kohaselt Washington ja Pyongyang asuvad pidama kahepoolseid läbirääkimisi ning sõlmivad diplomaatilised suhted.

Põhja-Korea korraldas eelmise aasta oktoobris tuumapommi katsetuse, Puna-Korea juhtkond nõustus aga kuuepoolsetel läbirääkimistel külmutama oma tuumareaktori aprilli keskpaigaks ning astuda samme tuumapommi lõpetamiseks, saades vastutasuks majandusabi ja rahvusvahelise tunnustuse.