Uus ajastu algas vaikselt, kui riikidevaheline kokkulepe normaalsete sidemete taastamiseks keskööl kehtima hakkas ning esinduste staatus tõsteti vastastikku saatkondade tasemele, vahendab Reuters.

Ilma tseremooniata pani tehniline personal USA riigidepartemangu fuajeesse välja Kuuba lipu. Seal on välja pandud kõigi riikide lipud, kellega USA-l on diplomaatilised suhted. Avalikult toimuvad üritused hiljem, kui Washingtonis avatakse ametlikult Kuuba saatkond ning Kuuba lipp lehvib seal esimest korda pärast suhete katkemist 1961. aastal. USA riigisekretär John Kerry kohtub oma Kuuba ametivenna Bruno Rodrígueziga ning antakse ühine pressikonverents.

USA lipp ei hakka Havannas lehvima enne, kui Kerry selleks puhuks augustis Kuubat külastab.

„See on ajalooline hetk,“ ütles pikaajaline Kuuba diplomaat ja analüütik Carlos Alzugaray. „Saatkondade avamise tähtsus on selles usalduses ja austuses, mida te näete. Mõlemad pooled kohtlevad teist usalduse ja lugupidamisega. See ei tähenda, et ei tule konflikte – konflikte on kindlasti oodata – aga viis, kuidas konflikte käsitleda, on täielikult muutunud.“