Torm surus merevee New Yorgi Manhattani linnaosa madalamatesse piirkondadesse, ujutades üle finantspiirkonna, metroo- ja maanteetunnelid ning põhjustades ulatuslikke elektrikatkestusi, vahendab BNS.

Paduvihmad ja tormituuled nüpeldasid ka teisi idaranniku suurlinnu nagu Boston, Philadelphia, Baltimore ja Washington.

Katastroof on täielikult jätnud varju USA presidendivalimised, mis toimuvad nädala pärast.

Atlandi ookeanilt saabunud orkaan nõudis esimese inimelu, kui New Yorgis Queensi linnajaos jäi marutuules murdunud puu alla 30-aastane mees. New Yorgis on teatatud veel neljast ohvrist.

Veidi hiljem teavitati kahest hukkunust New Jersey osariigis Morrise maakonnas, kus sõiduautole langes peale samuti murdunud puu. Põhja pool Kanadas suri Toronto linnas naine, keda tabas tormituules lennanud praht, edastas kohalik politsei.

Hukkunutest on teatanud veel Pennsylvania, Marylandi, Lääne-Virginia, Põhja-Carolina ja Connecticuti osariik.

Veel üks inimene on kadunud pärast purjeka Bounty uppumist Põhja-Carolina osariigi Hatterase neeme lähedal.

Orkaan maabus esmaspäeval New Jersey osariigis mängupõrguna tuntud Atlantic City lähedal ja liigitati peagi tsükloniks, kuid selle tuulte kiirus on jätkuvalt orkaani tasemel.

New Yorgi linnapea Michael Bloombergi andmetel on Manhattanil vooluta 250 000 majapidamist. Ühes haiglas läks rikki varugeneraator ja rohkem kui 200 patsienti tuli evakueerida.

Kokku on vähemalt 5,7 miljonit idaranniku elanikku elektrivooluta, tühistatud on rohkem kui 15 000 lennureisi ja peatatud rongiliiklus.

Sandy tõttu jäi New Yorgi börs esmaspäeval suletuks ja kauplemist ei toimu ka teisipäeval.

New Yorgis varises tormituultega kõrghoone katuselt tänavale ehituskraana ülemine konstruktsioon, esialgsetel andmetel keegi siiski vigastada ei saanud.

Kaugel sisemaal tõi Sandy mägipiirkondades kaasa tiheda lumesaju.

President Barack Obama katkestas esmaspäeval oma valimiskampaania Floridas ja naasis pealinna Washingtoni, et tagada võimalikult tõhus reageerimine ja abi. President pöördus rahva poole hoiatusega, et tõenäoliselt ei suudeta vältida inimohvreid ja manitses kuulama võimuesindajate soovitusi.

Valimiskampaania peatas ka vabariiklaste presidendikandidaat Mitt Romney.

"Teadsime, et sellest kujuneb väga ohtlik torm," rääkis New Yorgi linnapea Bloomberg. "Sellist tormi näeb vaid kord elus."

Bloomberg ütles esmaspäeva õhtul, et kõige suuremad vihmad on möödas ning Manhattanile kolmest suunast tunginud merevesi on hakanud taanduma.

Võimuesindajate hinnangul võib orkaan mõjutada oma 50 miljoni inimese elu ja kahju küündida 20 miljardi dollarini. Prognooside kohaselt liigub torm üle Pennsylvania osariigi New Yorgi osariiki ning lähipäevil on oodata paduvihmade jätkumist ja üleujutusi.

Kariibi saartel nõudis Sandy eelmisel nädalal 67 ohvrit, neist enamik Haitil.