Analüütikute sõnul on tegemist märgiga, et Jaapan on mures aina Hiina suureneva võimsuse pärast ning valmis sellele vastu astuma, teatab Washington Post.

Kui USA-l on Taiwani ees ammu julgeolekukohustused, siis Jaapan on siiani teemat vältinud. USA-l ja Jaapanil on pärast Teist maailmasõda vastastikune julgeolekupakt, mida uuendati 1996. aastal. USA peab seda oma Kagu-Aasia julgeolekupoliitika nurgakiviks.

Esimest korda ajaloos liitub Jaapan aga USA-ga, nimetades Taiwani väinade julgeolekut ühiseks strateegiliseks eesmärgiks.

Deklaratsioonile kirjutavad alla USA riigisekretär Condoleezza Rice ja kaitseminister Donald Rumsfeld ning nende Jaapani kolleegid oma Washingtoni visiidil.

Ajalehe väitel sisaldab deklaratsioon ka üleskutset Jaapanile laiemalt osaleda regiooni julgeolekuküsimustes.

Tõenäoliselt ärritab deklaratsioon Hiinat ja on meelt mööda Taiwanile. Jaapan okupeeris Taiwani saart 1895 .aastast kuni 1945. aastani, 1949 taganesid saarele Hiina Vabariigi valitsusjõud, jättes mandri-Hiina kommunistide valitseda.

Jaapani sõja järel koostatud põhiseadus keelab sõjalise jõu kasutamise millekski muuks kui enesekaitseks, kuid riigi parempoolne valitsus tahab põhiseaduse kaasajastada.

Peale Põhja-Korea militariseerumise teeb Jaapanile aina rohkem mures ka Hiina sõjajõu suurenemine.

Jaapani valitseva Liberaaldemokraatliku Partei peasekretär Shinzo Abe sõnul oleks vale, kui Hiinale saadetaks signaal, et USA ja Jaapan vaatavad pealt ja taluvad Hiina sõjalist kallaletungi Taiwanile.

Abe on praeguse Jaapani populaarse peaministri Junichiro Koizumi tõenäolisemaid mantlipärijaid.

Paljud eksperdid on ennustanud, et 21. sajandi peamine julgeoleku vastasseis Aasias kujuneb maailma teiseks suurima majandusjõu Jaapani ja maailma rahvarohkeima riigi Hiina vahel.

USA suursaadik Jaapanisse Howard H Bakeri jr. sõnul on Jaapan superriik ja Hiina teel superriigi staatusesse. “Mõlemad on rikkad, mõlemal on piirkonnas oma ajalugu ja traditsioonid ja ma arvan, et nad ei meeldi üksteisele eriti,” ütles Baker jr.