Linna on koondatud kümneid tanke ja soomukeid, vägedele annavad õhutuge Apache helikopterid, teatab CNN.

Tal Afar on kujunenud mässuliste tugipunktiks. Valitsusvastased kasutavad ära seadusetut olukorda, liikudes kontrollimatult üle Iraagi-Süüria piiri.

Eelmisel kuul viisid USA ja Iraagi väed läbi kaks suuroperatsiooni, et võidelda viimasel ajal aina verisemaks muutunud terroristidega.

Operatsioon “Matador” toimus al Qaimi linna ümbruses Eufrati jõe ääres ja operatsioon “Uus turg” Haditha linna ümbruses.

Hetkel on Iraagi üksustel käsil ka turvaoperatsioon Bagdadis, kus USA vägede toel viiakse läbi operatsiooni “Välk”. Tervet linna hõlmava julgeolekuoperatsiooni käigus on vahistatud sadu inimesi.

Raportite kohaselt näeb Tal Afari linn välja tontlik, sest inimesed on lahinguhirmus end majadesse sulgenud. USA on piirkonda viinud 4000 sõdurit ning valmistub tõsiseks linnalahinguks.

Üksused liiguvad maja maja haaval, otsides mässulisi ning nende peidikuid. Lahingut toetab umbes 100 soomukit ja lahingkopterid.

Tõsist vastupanu pole liitlasväed kohanud, kuid kohati on puhkenud tulevahetused ning on kuulda mürsuplahvatusi.

USA sõjaväe allikatel otsustati linna tungida peale seda, kui kohalikud hõimujuhid palusid valitsuselt abi ning kutsusid üles teatud linnaosi lihtsalt maatasa tegema.

USA sõjaväe kinnitusel ei kavatse nad siiski maju või kvartaleid hävitada, vaid tegelevad täpsusjahiga.

Iraagi kaitseministeerium teatas esmaspäeval, et viimase kahe nädala turvaoperatsioonides on liitlased vahistanud 887 inimest, viinud läbi 38 reidi ja leidnud sama palju relvapeidikuid.