Tundmatuks jääda soovinud ametnik kinnitas, et Iisrael töötab koos USA ja teiste rahvusvahelise rahukvarteti liikmetega ummikusse jooksnud kõneluste käivitamise plaani kallal, vahendab BNS.

Aluseks võetakse põhimõtted, mis peaksid tooma palestiinlased tagasi läbirääkimistelaua taha ja loobuma plaanist taotleda 1967. aasta Kuuepäevase sõja eelsetes piirides iseseisvale Palestiina riigile ÜRO liikme staatust.

Iisraeli ajakirjandus teatas uute kõneluste ettevalmistamisest esmaspäeva õhtul, kuid valitsuse esindajad olid valmis kinnitama seda alles teisipäeval.

"Viimastel nädalatel on töötatud rahuprotsessi taasalustamise katse kallal, et võiksid jätkuda otsekõnelused Iisraeli ja palestiinlaste vahel," ütles ametnik. "Eeldatakse, et kui see protsess õnnestub, võtavad palestiinlased ühepoolsete ÜRO sammude ettepaneku tagasi."

Arutusel olev rahukõneluste plaan tugineb kõnele, mille USA president Barack Obama pidas aasta alguses iisraelimeelses lobigrupis AIPAC. Obama tegi ettepaneku alustada läbirääkimisi 1967. aasta piiride alusel, millesse tehtaks mõlemale poolele vastuvõetavaid muudatusi.

Obama rõhutas, et ei oota Iisraelilt 1967. aasta sõja eelsetesse piiridesse taandumist, vaid lõppkokkuleppes tuleks võtta arvesse "demograafiline tegelikkus". Iisrael okupeeris Kuuepäevase sõjaga Läänekalda, Gaza ja Ida-Jeruusalemma.

"Lõppeesmärk on kaks riiki kahele rahvale. Iisrael kui juudiriik ja juutide kodumaa ning Palestiina riik kui palestiina rahva kodumaa."

"See on põhimõte, millega me võime leppida," ütles Iisraeli ametnik.

Ajalehe Jerusalem Post andmetel teatas peaminister Benjamin Netanyahu välis- ja kaitsekomitee kinnisel istungil koostööst USA-ga, et "panna kokku dokument Obama teist (AIPIC-i) kõnet aluseks võttes".

Iisraeli ja palestiinlaste kõnelused, mis 2010. aastal uuesti käima pandi, katkesid varsti, sest Iisrael keeldus peatamast juudiasunduste ehitamist. Palestiinlased on teatanud, et ei pea läbirääkimisi, kuni Iisrael jätkab ehitustegevust maadel, mida nemad näevad oma tulevase riigi koosseisus.