USA välisminister Condoleezza Rice pidas läbirääkimisi Venemaa välisminister Sergei Lavroviga, kirjutab Lenta.Ru. Mõlemad pooled kinnitasid oma poolehoidu kahepoolsele partnerlusele, kuid tunnistasid, et riikidel on tõsised erimeelsused raketitõrjesüsteemide osas.

Venemaa president Vladimir Putin ja Condoleezza Rice leppisid kokku, et riigid peaksid pingestunud suhete parandamiseks retoorikat vaigistama.

Rice sõnas pärast kohtumist, et Venemaa ei saa USA raketitõrjesüsteemide kava veto alla panna. Rice’i sõnul ei kavatse USA enda vaatepunktist taganeda. „USA’l peab olema võimalus liikuda edasi ja kasutada enda kaitseks tehnoloogiat. Nii me ka teeme.“

Läbirääkimised raketitõrjesüsteemide küsimuses jätkuvad. USA ja ja Venmaa otsustasid korraldada sügisel Moskvas läbirääkimised formaadis „kaks kahele“ (st mõlema riigi kaitse- ja välisministrite kohtumist).

Samaaras toimuva EL-Venemaa tippkohtumise eel käis Moskvas ka Saksamaa välisminister Frank-Walter Steinmeier. Putini arvates ei ole olemas EL ja Venemaa konflikti, vaid lihtsalt eriarvamused, kuidas esile kerkinud probleeme lahendada.

Steinmeieri sõnul olid kõnelused produktiivsed. Pooled on olnud üksteise suhtes vaenulikud rea küsimuste pärast, sh Venemaa keeld Poola lihatoodetetele ja Kosovo staatus.