Sellal kui kolonnid kõrbes edasi liikusid, teatasid Põhja-Kuveidis viibivad Reutersi korrespondendid vägevatest plahvatusest Iraagi suuruselt teise linna Basra suunast.

Hommiku saabudes oli selge, et osa kolonnidest suundub põhja pealinna Bagdadi poole, mida neljapäeva varahommikul sõja avarünnakutes laevadelt ja allveelaevadelt tiibrakettidega tulistati. “Oleme üle piiri Lõuna-Iraagis, tankid ja suurtükid liiguvad põhja,” teatas Reutersi ajakirjanik Luke Baker.

Kolmanda jalaväediviisi juures paiknev Baker ütles, et liikvel on tankide, suurtükkide, soomukite, veokite ja kütusemasinate kolonnid, kokku üle 2000 masina. Paljud üksused jäid tema sõnul siiski veel Põhja-Kuveiti pealetungikäsku ootama.

Reutersi korrespondent David Fox teatas reede koidikul Basrast 50 km kaugusel paiknevast vaatluspunktist, et suurtüki- ja õhutuli jätkub.

Lakkamatu pommitamine on kestnud 12 tundi, ütles ta ja teatas suurtest plahvatustest Basra pool.

USA ohvitserid olid varem teatanud merejalaväelaste kokkupõrkest Iraagi vägedega. Üks üksus peatati reede hommikul Iraagi piiri ületamise vastutulega ning see palus suurtükitule toetust.

Lakkamatust miinipildujatulest ja Iraagi vägede vastutulistamisest teatas ka reedel koos merejalaväelastega Lõuna-Iraaki sisenenud Reutersi ajakirjanik Adrian Croft. “Taevas on suitsust ja tolmust must,” ütles ta. “Kuulsime kaugemalt kuulipildujatuld ja sellele vastati.”

Basra asub Iraagi lõunaosa naftaväljade läheduses. USA sõjaväeplaneerijad püüavad kindlustada, et Iraagi väed neid põlema ei süütaks, nagu juhtus Kuveidis 1991. aasta Lahesõja ajal. Lahinguteateid tuli ka teistest Iraagi piirkondadest, kuid sõja esimesed ohvrid liitlaste poolel — 12 Briti ja neli USA sõdurit — kukkusid Põhja-Kuveidis merejalaväehelikopteriga alla.

Reede varahommikul kostis plahvatusi ka Põhja-Iraagist Mosulist, teatas Katari telekanal al-Jazeera otsereportaažis.

Varem Iraagi riigitelevisioonis ette loetud armeeavalduses teatati sõjategevusest Akashati ja Nukhaibi linnas, mis asuva Lääne-Iraagi kõrbes. Sõjaväeekspertide hinnangul võivad seal tegutseda USA ja Briti eriväed.

Lõuna-Iraagis käivitasid Briti merejalaväelased pimeduse varjus amfiib- ja õhupealetungi Pärsia lahe põhjasopile, kus Al Faw poolsaar puutub Iraagi piiril kokku Shatt-al-Arabi veeteega.

USA ametiisikud on kinnitanud, et vägede liikumine ja öised õhurünnakud ei ole veel kaitseminister Donald Rumsfeldi tõotatud ennenägematu lausrünnak.

“See on alles osa ettevalmistusest,” ütles üks ametnik.

Pärsia lahe piirkonda on Iraagi ründamiseks koondatud umbes 280.000 USA ja Briti sõdurit.