USA ja Briti ametnike kinnitusel tungisid Ühendriikide merejalaväe esimese ekspeditsiooniväe ja Briti merejalaväe üksused õhtu saabudes Iraaki.

Esilagsetel andmetel hukkus rünnakus neli iraagi sõdurit. Iraagi allikate teatel on ohvreid ka tsiviilelanike seas. Bagdadis sai surma jirdaanlasest taksojuht.

USA kaitseametnikud rõhutasid, et üksuste liikumine ja uus pommilaine ei tähenda veel ulatuslikku seda rünnakut, mida prognoosis kaitseminister Donald Rumsfeld.

Ühendriikide ametnike sõnul on praegu tegemist maavägede suurrünnaku ettevalmistamisega.

USA president George W. Bush on lubanud tõrjuda Iraagi liidri Saddam Husseini võimult ja hävitada selle riigi väidetavad ebaseaduslikud relvaprogrammid. Saddami kinnitusel ei ole Iraagil keelatud relvi.

USA ründas Bagdadi tiibrakettidega. Sihtmärkideks olid plaaniministeeriumi ümbruses olevad hooned ning kirdepoolsed eeslinnad. CNN-i teatel said tabamuse asepeaminister Tareq Azizi kantselei ja Husseini perekonna maja. Iraagi raadio kinnitusel ei saanud rünnakus Saddam Husseini maja vastu keegi kannatada.

Pärsia lahe piirkonnas viibib praegu umbes 280.000 USA ja Briti sõjaväelast, neist suurem osa Kuveidis.

Kuveidi uudisteagentuuri KUNA andmetel vallutasid liitlaste üksused Iraagi sadamalinna Umm Qasri. Umm Qasr on Iraagi ainus suurem meresadam ning sealtkaudu jõuavad kaubad riiki. See asub 50 km kaugusel Basrast, mida USA sõjaväeallikad on nimetanud sissetungivate vägede esimeseks sihtmärgiks.

Iraagi relvajõudude esindaja teatas, et üks USA üksusi transportinud helikopter tulistati alla.

CBS-i korrespondent, kes liigub koos USA merejalaväelastega, ütles, et teadmata arv Iraagi sõdureid on juba alla andnud.

Vähemalt üks USA üksus teatas vaenlase tule alla sattumisest. USA sõjaväeallika kinnitusel sattus üks ameeriklaste üksus neljapäeva õhtul Iraagi-Kuveidi piiril miinipildujatule alla. Võimalike kaotuste kohta andmed puuduvad.

Tuhanded USA sõjaväelased tõmbasid Kuveidi põhjaosas selga keemiarelva vastase riietuse, kui Iraak tulistas Kuveiti neli raketti. Ühendriikide allikate teatel puuduvad igasugused märgid keemiarelva kasutamise kohta.