USA kaitseminister Chuck Hageli sõnul on USA õhurünnakud aidanud peatada peamiselt sunniidiäärmuslikest džihadistidest koosneva IS-i edasitungi Iraagis, aga üsna tõenäoliselt  suudavad vägivaldsed  mässulised end taasgrupeerida.

„Nad on enamat kui lihtsalt terrorirühmitus. Nad on abielus oma ideoloogiaga, neil on keerukas strateegia, taktikaline sõjaline osavus ja nad on väga hästi rahastatud... see on kõike muud, mida me oleme varem näinud,“ ütles Hagel.

Ameerika staabiülemate ühendkomitee esimees Martin Dempsey aga rõhutas, et IS  ei  pruugi  alistuda, kui USA ei ründa  nende baasi Süüria territooriumil.

„IS on organisatsioon, millel on apokalüptiline, maailma  lõppu  kuulutav strateegiline visioon,“ hoiatas  Dempsey, nõustudes  Hageliga, et president Barack Obama nõusoleku saanud piiratud õhurünnakud aitavad kaasa pigem olukorra halvenemisele nii Iraagis kui ka Süürias, kui millegi lahenemisele.

Hoiatustega tuldi lagedale kõigest mõni päev pärast seda, kui Youtube'i ilmus materjal inglise keelt rääkivast IS-i võitlejast, kes raiub pead maha 2012. aastal Süürias kadunuks jäänud USA ajakirjanik James Foley'il, ähvardades ka president Obama administratsiooni.

USA on algatanud kriminaaluurimise, et selgitada välja Foley'i surma asjaolud. Peaprokurör Eric Holder lubas, et riik ei lase juhtunul unustuste hõlma vajuda.

Kaitseministeerium kinnitas ka neljapäeval, et sõjaväe eriüksus üritas Süürias islamikalifaadi kätte vangistusse langenud Foley't vahetult enne tema hukkamist päästa, aga operatsioon ebaõnnestus valede  luureandmete tõttu.