Ametniku sõnul kujundatakse nagu USA vägede struktuur ümber ka koalitsiooni struktuur. 29 riigist saab järgmise 90 päeva jooksul vaid käputäis, vahendab Reuters.

Bush teatas teisipäeval, et USA toob veebruariks Iraagist välja 8000 sõdurit, põhjendades seda vägivallataseme draamatilise langusega viimasel ajal Iraagis.

Sama loogikat kasutatakse ametniku sõnul tulevastel kuudel ka koalitsiooni puhul. Ta keeldus aga nimetamast riike, kelle sõdurid Iraagist lahkuvad.

Ametniku sõnul esitab Iraak ise kahepoolsete suhete baasil kutsed riikidele, kelle sõdureid ta oma territooriumil näha soovib.

USA-l on Iraagis 146 000 sõdurit, suuruselt teine kontingent on Suurbritannial – 4100. Kõikidel teistel koalitsiooni riikidel on Iraagis vähem kui 1000 sõdurit, kuni Singapurini, keda esindab vaid üks sõjaväelane.

President Bush märkis oma esinemises ära Austraalia vägede lahkumise ja Poola sarnase plaani, lisades, et paljud teisedki riigid võivad oma missiooni Iraagis sel aastal lõpetada.

Suurbritannia on oma vägesid juba oluliselt vähendanud ning teised Euroopa riigid on sattunud tugevate sõjavastaste meeleolude tõttu kodumaal surve alla vägede koju toomiseks.