President George W. Bush kuulutas kolmapäeval välja oma uue strateegia Iraagis ja Lähis-Idas, muu hulgas viiakse Iraaki juurde 21 500 ameerika sõdurit, teatab The Telegraph.

USA viis juba mõne aja eest Vahemerre lisaks ühe lennukikandja grupi.

Iraagi põhjaosas Irbilis ründasid USA väed Iraani esindust, vahistati kuus iraanlast ning konfiskeeriti dokumente. Teherani sõnul oli hoone diplomaatiline esindus ning diplomaatilise puutumatuse all. Ameeriklaste sõnul tegutsesid seal Iraani agendid, kes aitasid relvastada šiiidi relvaüksusi ning õhutasid Iraagis sisekonflikti.

USA välisminister Condoleezza Rice ütles senati väliskomisjonis esinedes, et Iraan ja Süüria tegelevad Iraagi destabiliseerimisega ning kinnitas, et Ameerika peab reageerima. „Ma ei taha spekuleerida, mis operatsioone Ühendriigid võivad praegu läbi viia, aga te näete, et Ühendriigid ei kavatse tegevusetult pealt vaadata,” ütles Rice.

Rice hoiatas ka Iraagi peaministrit Nouri al Malikit, kelle valitsuse julgeolekujõud on seotud radikaalsete šiiitlike relvaüksustega ning kes pole suutnud riigis piirata kaost ja vägivalda. „Minu arvates teab ta, et tema valitsus on, mõnes mõttes, laenatud ajal, mitte lihtsalt Ameerika rahva puhul vaid ka Iraagi rahva puhul,” ütles Rice.