Ühendriikide välisministeeriumi pressiesindaja Jen Psaki sõnul on mitu kuud kestnud rahutused ohtu seadnud demokraatliku korra riigis, teatab AFP BNS-i vahendusel.

"Kindlasti ei soovi me näha riigipööret või vägivalda," ütles Psaki pärast seda, kui valitsusvastased protestijad takistasid pühapäeval 10 000 valimisjaoskonna tööd üle riigi.

Tai valimiskomisjon teatas, et ei avalda valimistulemusi enne, kui kõigis valimisjaoskondades on hääletus läbi viidud.

"Me suhtleme kõigi Tai ühiskonna osadega ja rõhutame erimeelsuste demokraatlike ja põhiseaduslike vahenditega lahendamise olulisust," sõnas Psaki.

Opositsioon on lubanud peaminister Yingluck Shinawatra erakonna Puea Thai vastu ning valimiste tühistamiseks õiguslikke abinõusid rakendada.

Esmaspäeval marssisid protestijad taas läbi Bangkoki kesklinna, jätkates juba kolm kuud kestnud meeleavaldusi eesmärgiga sundida Yingluck tagasi astuma.

"Põhiseadus näeb ette, et valimised peavad toimuma ühel ja samal päeval. Seda ei olnud võimalik saavutada," ütles protestijate pressiesindaja Akanat Promphan ajakirjanikele.

"Seetõttu tuleb valimistulemused tühistada," nõudis ta.

Protestijad on lubanud demonteerida mõned püstitatud protestipaigad, kuid jätkata pealinna "sulgemist".

Võimupartei väitel andsid valimistel hääle 44 miljonist valimisõiguslikust taist enam kui pooled. Opositsioonil õnnestus valimisjaoskondade tööd häirida peamiselt Bangkokis ja selle kantsides riigi lõunaosas.

"Pool elanikkonnast tahab demokraatiat ja enamuse moodustatud parlamenti," ütles Puea Thai pressiesindaja Prompong Nopparit. "See ei ole võit Puea Thai jaoks, see on demokraatiat ja rahu armastavate inimeste võit," lisas ta.

Tööminister Chalerm Yubamrung, kes teostab järelevalvet valitsuse julgeolekumeetmete üle protestijate vastu, ennustas võimupartei valimistulemuseks 265-289 parlamendikohta.

Nelja aasta tagustel valimistel võitis Yinglucki partei 500 parlamendikohast rohkem kui pooled.

Opositsioonilise Demokraatliku partei juht Abhisit Vejjajiva kinnitas, et vastasleer pöördub "ebaseaduslike" valimiste tühistamiseks kohtusse. "Valimised ei vastanud põhiseaduse mõttele ega peegeldanud rahva tahet," sõnas ta.

Tai valimiskomisjoni sõnul jäid valimispäeval suletuks 94 000 jaoskonnast 10 000, mõjutades miljoneid inimesi.

Isegi võimupartei võidu korral jääb peaminister piiratud volitustega valitsusjuhiks kuni valimiste toimumiseni ringkondades, mille arv on piisav parlamendi kvoorumi kokkukutsumiseks.

"Me oleme mures Tai poliitilistest pingetest tuleneva ohu üle, mis on esitamas väljakutseid demokraatlikele institutsioonidele ja protsessidele riigis," ütles Psaki.

Psaki sõnul ei vali Washington Tai poliitilistes võitlustes pooli, kui USA jätkab osapoolte dialoogile ärgitamist.

Meeleavaldajad on tõotanud vabastada riigi valitsusjuhi vastuolulise venna, 2006. aastal võimult tõugatud Thaksin Shinawatra mõjust. Nad nõuavad peaministri tagasiastumist ning ajutise mittevalitava rahvakogu moodustamist, mis viiks enne uusi valimisi läbi vajalikud reformid.

Tais on korduvalt olnud poliitiliselt rahutu alates 2006. aasta riigipöördest. Ühiskondlik lõhe valitseb ühelt poolt Tai eliidi, haritud keskklassi ja riigi lõunaosa elanike ning teisalt ülejäänud maaelanike vahel.