USA-st pärit reisijatele ja meeskonnaliikmetele öeldi saatkonna poolt saadetud kirjas, et pühapäeval korraldatakse lend neile, kes tahavad USA-sse naasta. Teadaolevalt on laeva pardal sadu ameeriklasi, kirjutab ajaleht The New York Times.

"Me tunnistame, et see on olnud stressirohke kogemus ja pühendume endiselt kogu võimaliku toetuse pakkumisele ning näeme teid ohutult ja kiiresti taasühinemas pere ja sõpradega Ameerika Ühendriikides," seisis kirjas.

Laev Diamond Princess paigutati Yokohama linna sadamas karantiini eelmise nädala alguses pärast seda, kui selle pardal olnud Hongkongist pärit mehel diagnoositi uus tundmatu koroonaviirus Covid-19.

17-korruselise kruiisilaeva pardal on umbes 3700 reisijat ja meeskonnaliiget. Täna kasvas nakatunute arv laeva pardal 67 inimese võrra kokku vähemalt 285-ni.

Ajakirjanduse ja sotsiaalmeedia vahendusel on reisijad avaldanud muret, et Jaapani rahva kaitseks ja viiruse leviku tõkestamiseks mõeldud karantiin paneb nende elud ohtu. Ekspertide sõnul oli nakkus võimeline laeva pardal levima, hoolimata inimeste isoleerimiseks tarvitusele võetud meetmetest.

USA-sse naasvatel ameeriklastel tuleb aga saatkonna teatel arvestada, et neil tuleb ka kodumaal kaks nädalat karantiinis viibida. "Me mõistame, et see on pettumust valmistav ja kohandus, kuid need meetmed on kooskõlas ettevaatliku poliitikaga, mille oleme kasutusele võtnud haiguse võimaliku leviku piiramiseks," märgiti kirjas.

Ka enne Jaapanist lennule lubamist, tuleb evakueeritutel läbida tervisekontroll. Juhul, kui mõnel ameeriklased avastatakse sümptomeid, tuleb neil jääda Jaapanisse meditsiinilise järelvalve alla.

USA esindaja sõnul tuleb neil, kes otsustavad lennule mitte minna, arvestada, et nad „ei saa mõnda aega Ameerika Ühendriikidesse tagasi pöörduda”. Ta jättis aga täpsustamata, kui kaua piirang kehtib, märkides, et seda otsustab USA Haiguste Tõrje ja Ennetamise Keskus (CDC).

Vähemalt 40 ameeriklast, kellel on koroonaviirus tuvastatud, toimetati laevalt kohalikku haiglasse.

Jaapanis on tuvastatud rohkem koroonaviiruse juhtumeid - valdav enamus Diamond Princessil - kui üheski teises riigis peale Hiina, kust haiguspuhang alguse sai. Ühtlasi teatas Jaapan neljapäeval esimesest viirusega seotud surmajuhtumist.