Leoni sõnul rikub telefonikõnede metaandmete – telefonikõnede aja kohta käivate andmete ja valitud numbrite kogumine ilma sisu registreerimata – ilmselt õigust privaatsusele, vahendab CNN.

„Ma ei suuda ette kujutada valimatumat ja suvalisemat sekkumist kui see süstemaatiline ja kõrgtehnoloogiline isikuandmete kogumine ja säilitamine praktiliselt iga kodaniku kohta päringute tegemise ja analüüsimise eesmärgil ilma eelneva õigusliku heakskiiduta,“ ütles Leon, kelle nimetas ametisse president George W. Bush. „Kindlasti on selline programm vastuolus selle privaatsuse määraga, mille riigi asutajad on sätestanud neljanda parandusega.“

Leon lükkas tagasi valitsuse argumendi, et 1979. aasta Marylandi kohtuasi lõi pretsedendi telefonikõnede metaandmete kogumise põhiseaduslikkusele, märkides, et telefonide kasutamine inimeste poolt on kolme viimase aastakümne jooksul dramaatiliselt kasvanud.

Samuti juhtis Leon tähelepanu sellele, et valitsus ei viita ühelegi juhtumile, mille puhul oleks NSA massilise metaandmete kogumise analüüs tegelikkuses vahetult peatanud mõne rünnaku või aidanud valitsust kuidagi teisiti mingi eesmärgini jõudmisel, mis oleks olnud kiire iseloomuga.

USA justiitsministeeriumi pressiesindaja ütles esmaspäeval, et ministeerium peab programmi põhiseadusega kooskõlas olevaks, nagu on leidnud ka teised kohtunikud.