Võimalike süüdistatavate esirinnas on Saddami kõrval tema pojad Uday ja Qusay ning kõrged valitsusametnikud Ali Hassan Majeed ja Izzat Ibrahim, teatas leht USA ametiisikutele viidates ning lisas, et inimõigusorganisatsioonide arvates on võimalik süüdistada neid isikuid genotsiidis või inimsusevastastes kuritegudes.

Posti informeerinud allikate sõnul võidakse pärast USA juhtimisel läbi viidud edukat sõda luua sõjatribunalid Iraagi juhtkonna üle kohtu mõistmiseks.

Rahvusvaheline Kriminaalkohus ei saa õigust mõista juhtumite üle, mis on aset leidnud enne selle tegevuse alustamist tänavu 1. juulil.

President George W. Bushi meeskond eelistaks kohtumõismist Saddami-järgses Iraagis.

“Me teame, et Saddami ja tema räpast tosinat peetakse vastutavaks kõigis julmustes, mis seal enam kui kümnendi vältel on toimunud. Me teame, et tapetud on üle 100.000 inimese,” ütles USA välisministeeriumi sõjakuritegude suursaadik Pierre-Richard Prosper ajalehele.

Iraagi võimalike sõjakuritegude uurimine algas juba ekspresident Bill Clintoni valitsusajal pärast 1991. aasta Lahesõda ja teateid mürkgaasi kasutamisest Põhja-Iraagi kurdi külades.

Aastast 1999 on välisministeerium andnud Iraagi opositsioonirühmitustele ja teistele 10,8 miljonit dollarit võimude sõjaroimade kohta tõendite kogumiseks, ütles pressiesindaha Gregg Sullivan.

Bush on nimetanud Iraaki ohuks Ameerika Ühendriikidele ja tema liitlastele ning on ähvardanud kukutada Saddami, keda kahtlustatakse keelatud massihävitusrelvaprogrammi jätkamises.