658-leheküljeline dokument selgitab neljas osas komitee protsessi ja põhjendusi kahes süüdistuses Trumpi vastu – võimu kuritarvitamises ja kongressi töö takistamises, vahendab NBC News.

Jerrold Nadleri juhitud komitee pühendas raporti esimese osa protsessi kirjeldamisele, mille abil esindajatekoja luurekomitee uuris Trumpi tegevust. Teine osa on pühendatud põhiseaduses sätestatud ametikuritegude standardite uurimisele.

Kolmandas osas süvenetakse demokraatide süüdistusse, et Trump kuritarvitas oma ametivolitusi, et avaldada survet välisriigi Ukraina valitsusele koduse poliitilise rivaali uurimise alla võtmiseks ja 2020. aasta presidendivalimistesse sekkumiseks.

„President Trump on teoks teinud Seadusandjate kõige hullema luupainaja. Ta on kuritarvitanud oma võimu haavatava välisriigi veenmiseks ja survestamiseks, et rikkuda Ühendriikide järgmised presidendivalimised, saboteerides poliitilist oponenti ja toetades meie vastase Venemaa promotud ümberlükatud vandenõuteooriat,” öeldakse raportis.

Neljandas osas on juttu sellest, et president takistas kongressi täidesaatva võimu vastutusele võtmisel, eirates esindajatekoja uurijate taotlusi saada dokumente ja tunnistusi.

„Teised presidendid on tunnustanud oma kohust anda kongressile nendel asjaoludel informatsiooni,” öeldakse raportis. „President Trumpi kivimüür oli vastupidi kategooriline, valimatu ja pretsedenditu Ameerika ajaloos.”

Komitee teeb kokkuvõtte, et Trumpi käitumises on tekkinud muster: see ei ole esimene kord, kui ta on kaasanud välise sekkumise valimistesse, on paljastatud ja püüdnud siis takistada järgnenud juurdlust. Komitee hinnangul jätkab ta sellel rajal.

„Kõigil ülaltoodud põhjustel jätkab president Trump riigi julgeoleku, demokraatia ja põhiseadusliku süsteemi ohustamist, kui tal lubatakse ametisse jääda. See oht ei ole hüpoteetiline,” öeldakse raportis.