Demokraatidest kongresmenid algatasid selle tegevuse seetõttu, et Barr ei allunud õiguslikule korraldusele avaldada Venemaa USA presidendivalimistesse sekkumist uurinud eriprokurör Robert Muelleri raport toimetamata, vahendab BBC News.

Pärast seda korraldust palus Barr president Donald Trumpil kinnitada tema õigust täidesaatvale privileegile peatada raporti toimetamata vesiooni avaldamine.

Eile hääletas esindajatekoja õiguskomitee häältega 24-16 selle poolt, et viia kongressi solvamise süüdistus peaprokuröri vastu esindajatekoja täiskogu hääletusele.

Demokraatide sõnul peavad nad nägema täiemahulist raportit ja tõendeid, millele see toetub, et uurida võimalikku õigusemõistmise takistamist Trumpi poolt.

Esindajatekoja õiguskomitee esimees Jerrold Nadler nimetas Trumpi administratsiooni keeldumist Muelleri raporti täies mahus kongressile avaldamisest „rünnakuks meie demokraatia tuuma vastu”.

Et Barrile oleks tõesti võimalik süüdistus esitada, peaks tema vastu hääletama kogu esindajatekoda, kus demokraatidel on enamus häältega 235-197. See oleks aga suuresti sümboolne, sest on vähe lootust, et justiitsministeerium esitaks oma juhile süüdistuse kuritegelikus solvamises.

Valge Maja süüdistas varem eile demokraate jultunud võimu kuritarvitamises ja blokeeris ligipääsu täielikule Muelleri raportile, viidates „täidesaatvale privileegile”.

Täidesaatev privileeg lubab presidendil hoida teatud materjale enda teada, kui nende avaldamine rikuks Ovaalkabineti otsuste tegemise protsessi konfidentsiaalsust.

Valge Maja pressisekretär Sarah Sanders ütles, et president astus selle sammu peaprokuröri palvel, et seista vastu demokraatide seadusevastastele ja hoolimatutele nõudmistele. „Neile ei meeldinud raporti tulemused ja nüüd tahavad nad selle uuesti tegemist,” lisas Sanders.

Õiguskomitee esimees Nadler väitis aga, et Valge Maja rakendab täidesaatva privileegi doktriini vääralt. „See otsus esindab selget eskaleerumist Trumpi administratsiooni kõikehõlmavas kongressi põhiseadusliku mandaadiga kohustuste põlguses,” lisas Nadler.