Üks esindajatekoja naisliikmetest, keda Trump on rünnanud, Ilhan Omar ütles, et hääletus saatis sõnumi lastele, kes maadlevad nende presidendi sõnadega, et neid kuuldakse, nähakse ega lasta kellelgi öelda, et see ei ole nende maa, vahendab CNN.

Resolutsioonis mõisteti hukka presidendi rassistlikud kommentaarid kongressi nelja värvilise naisliikme vastu.

Esindajatekojas tekkisid aga pinged seoses protseduurilise võitlusega spiiker Nancy Pelosi keelekasutuse üle, mis peatas asja arutamise enam kui tunniks, kuni tema sõnu kaaluti.

Pelosi rikkus esindajatekoja reegleid oma Trumpi rassistliku keelekasutuse hukka mõistnud sõnade valikuga, mis viis dramaatiliste sündmusteni enne hääletust. Suurema osa ajast istungit juhatanud demokraat Emanuel Cleaver kurjustas ühel hetkel vabariiklastega, lõi haamri vastu lauda ja lahkus oma kohalt.

Esindajatekoja demokraatide juht Steny Hoyer teatas, et esindajatekoja protseduuriküsimuste eest vastutav House Parliamentarian otsustas, et Pelosi kommentaarid olid lubamatud ja neid ei oleks tohtinud debatis kasutada. See viis hääletuseni selle üle, kas kustutada tema sõnad protokollist, ja teise hääletuseni selle üle, kas spiikri sõnavõtuõigused tuleks taastada (need võetakse ära, kui esindajatekoja liige rikub korda).

Oodatult hääletas demokraatide kontrollitud esindajatekoda Pelosi jutu protokollist kustutamata jätmise poolt ja ka selle poolt, et lubada tal uuesti sõna võtta.

Pelosi ütles ajakirjanikele, et ei kahetse absoluutselt oma sõnakasutust.

„Vaadake, ma jään oma avalduse juurde,” ütles Pelosi esindajatekojas. „Ma olen uhke tähelepanu üle, mida sellele on pööratud, sest see, mida president ütles, oli täiesti sobimatu meie kolleegide vastu, aga mitte ainult nende vastu, vaid nii paljude inimeste vastu meie maal, ja ta ütles neile „minge tagasi, kust te tulite”.”

Esindajatekoja liikmetel ei ole debatis lubatud rünnata isikuid või esindajatekoja liikmete, senaatorite ja presidendi iseloomuomadusi. Reeglites öeldakse eraldi, et liikmed ei tohi öelda, et president on teinud kitsarinnalise või rassistliku avalduse.

Selle kaalumine, kas Pelosi sõnad tuleks protokollist kustutada, kestis üle tunni.

Cleaver ütles oma vihapurske kohta, et tegutses frustratsioonist, ja väitis, et Pelosi sõnadele väljakutse esitamine vabariiklaste poolt oli asjatu eskaleerimine. Cleaveri sõnul rikuti reegleid pidevalt mõlemalt poolt.

Trump jätkas eile oma sõnade kaitsmist Twitteris, väites, et „säutsud EI olnud rassistlikud”, ja kutsus vabariiklasi resolutsiooni vastu hääletama.

Kuigi märkimisväärne arv kongressi vabariiklasi on presidendi hukka mõistnud, astus esindajatekoja vabariiklaste juhtkond välja tema kaitseks.