Esimene miin lõhkes Mogadishu lennuväljal, siis kui kongressmen Payne'i lennukit valmistati ette stardiks, veel viis juba siis kui lennuk oli lennurajal, teatab infoagentuur Reuters.

Kuigi kohalik politsei väidab, et keegi miinipilduja tules viga ei saanud, väidavad pealtnägijad siiski, et üks miinidest lendas ühte lennujaama lähedal asuvasse rajatisse ja vigastas kolme kohalikku elanikku.

Payne'i visiit oli esimene USA kõrge poliitiku külaskäik aastate jooksul sellesse aastaid kodusõja käes vaevlevasse Aafrika riiki. Kongresmen saabus Somaaliasse hommikul ning visiit kestis vaid mõned tunnid.

Payne'i visiidi üheks peaeesmärgiks oli pidada Somaalia presidendi ja peaministriga läbirääkimisi rahvusvahelise abi osutamiseks võitluses riigi territooriumil aset leidva piraatlusega. Tema julgeolekut tagasid Aafrika Liidu rahuvalvajad.

Pärast rahuvalve- ja humanitaarmissiooni läbikukkumist viidi Somaaliast algul välja USA ja seejärel, 1995. aastal ka ÜRO väed. Somaalia pole juba ammu ühtne riik ning keskvalitsus ei kontrolli kodusõja tõttu kogu territooriumi.