USA ametnike sõnul päästsid merejalaväelased 27-aastase Philip Waltoni, kes rööviti teisipäeva hommikul viimase kodust Lõuna-Nigeris, vahendab Reuters.

Teadaolevalt ei saanud operatsiooni käigus viga ükski ameeriklane. “Tohutu võit meie väga eriliste USA erivägede jaoks,” säutsus USA president Donald Trump oma Twitteri kontol.

USA diplomaatide sõnul toimetati Walton USA suursaadiku residentsi Niameys ning on teadmata, kas ta otsustab naasta kodumaale või jääb endiselt Nigerisse.

USA kaitseministeerium kinnitas operatsiooni toimumist, ent keeldus laupäeval avaldamast päästetud pantvangi isikut. Valge Maja pressiesindaja Kayleigh McEnany ütles Fox Newsile, et Trumpi administratsioon on päästnud aastate jooksul enam kui poolsada pantvangi 24 erinevas riigis.

Walton, kes pidas Massalata külas Nigeeria piiril kaamleid, lambaid ja kanu ning kasvastas mangosid, rööviti kuue relvastatud mehe poolt teisipäeva hommikul. Tema abikaasat, noort tütart ega venda majast kaasa ei võetud ning nemad teavitasid juhtunust ka ametivõime.

Tõenäoliselt olid pantvangistajaks etnilised fulanid, kes rääkisid hausa ja mõningast inglise keelt. Nad nõudsid raha ja otsisid enne Waltoni kaasaviimist läbi tema kodu, märgib Reuters.

Niger nagu suurem osa Aafrika Saheli piirkonnast seisab hoolimata USA ja Prantsuse vägede toetusest silmitsi julgeolekumuredega seoses terrorirühmituste al-Qaida ja Islamiriik sõsargrupeeringute rünnakutega armee ja tsiviilsikute vastu.

Kui 2017. aastal tapeti Nigeris neli USA sõdurit, tekitas see arutelu USA rolli üle hõredalt asustatud Lääne-Aafrika kõrbes, mis on koduks mõnele maailma vaeseimale riigile.

Malis, Burkina Fasos ja Nigeris on islamistide käes hetkel pantvangis vähemalt kuus välisriikide kodanikku. Islamistidel on õnnestunud viimastel aastatel kasseerida miljoneid dollareid lunaraha, mille maksmise eest USA valitsus teisi riike pidevalt kritiseerib.