USA seadusandjatelgi tuli laupäeval oodata, kuni Trumpi valitsuse justiitsminister William Barr, kes otsustab juurdluse tulemuste avalikustamise üle, uurimisraportit luges, vahendab uudisteagentuur Reuters.

68-aastane Barr võib raporti sisust avalikkust informeerida juba täna, sest reedel rahvaesindajatega rääkides, ütles ta, et loodab eriprokuröri meeskonna põhilistest järeldustest ülevaate teha juba nädalavahetusel.

Juurdluse käigus esitati süüdistus rohkem kui kolmekümnele inimesele ja ettevõttele, ent kohtukutsest pääses nii riigipea poeg Donald Trump juunior kui ka väimees Jared Kushner, mis andis vabariiklastele põhjust rõõmustamiseks, kuigi ei saa endiselt välistada, et raport nende tegevust venelastega kohtumisel siiski puudutab. Juristide sõnul ei saa täna ka välistada, et kohtuasju võib tulla veel, kuigi mitte eriprokurör Muellerilt.

Teadmata on endiselt ka see, mida arvas Mueller süüdistuse kohta, et president Trump takistas õigusemõistmist, kui vallandas tema uurimisega tegeleva FBI direktori James Comey.

Justiitsminister lubas konsulteerida muu seas oma kohusetäitja Rod Rosensteini, aga ka eriprokurör Muelleri endaga, et veenduda, kui suures mahus on võimalik raport avalikkusele kättesaadavaks teha.

Juba reedel ütles Barr, et tema soov on pakkuda võimalikult suurt läbipaistvust, ja ta lubas, et hoiab Kongressi ja Ameerika avalikkust „oma tegevusega raporti läbivaatamisel kursis“.

USA riigipea Twitteri kontol valitseb juba reedest saadik ebatavaline vaikus. Tema pressiesindaja Sarah Huckabee Sanders ütles ajakirjanikele, et „järgmised sammud on justiitsminister Barri teha ja me ootame selle protsessi edasist kulgemist“. „Meil ei ole eriprokurör Muelleri raportit ega teavet selle sisust,“ lisas ta.

USA eriprokurör Robert Mueller määrati 2017. aasta kevadel juhtima juurdlust president Trumpi valimiskampaania võimalikust kokkumängust Venemaaga 2016. aasta valimistel. Ühtlasi uuris ta ka võimalikku õigusemõistmise takistamist riigipea poolt, kui viimane vallandas ametist Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) eelmise direktori James Comey.