NASA televisioonis otse ülekantud start lükati sel nädalal kaks korda edasi – kõigepealt USA-s valitseva pakase ning siis teisipäeval hiiglasliku päikeseloite tekitatud tugeva kosmilise kiirguse tõttu. Mõlemad oleksid mõjutanud kriitiliselt raketi süsteeme, vahendab Reuters.

Orbital Sciences on üks USA rahvusliku aeronautika- ja kosmoseadministratsiooni palgatud kahest firmast, mille ülesanne on viia pärast kosmosesüstikute kasutuselt kõrvaldamist 2011. aastal ISS-i varustust.

Teine firma Space Exploration Technologies ehk SpaceX valmistab ette oma kolmandat reisi, mis peaks startima 22. veebruaril Florida osariigist Cape Canaveralilt.

Neljapäevane start oli keskmise kandejõuga raketile Antares kolmas. Orbital Sciences reklaamib seda ka satelliitide orbiidile viimiseks.

Ettevõttel on NASA-ga 1,9 miljardi dollarine leping kaheksa veolaeva Cygnus kosmosejaama lennutamiseks.

SpaceX-il on 1,6 miljardi dollarine leping 12 lennuks.

Mõlemad firmad loodavad saada kasu USA presidendi Barack Obama administratsiooni kolmapäevasest otsusest hoida ISS töös vähemalt 2024. aastani.

Tehniliselt peaks jaam olema töökorras vähemalt 2028. aastani, selgus selle peamise lepingulise töövõtja Boeingu uuringust.

Cygnuse pardal on 1461 kilogrammi varustust ISS-i jaoks. Muu hulgas on seal vahendeid teaduslike katsete jaoks, arvuteid ja skafandrite varuosi. Lisaks selle viib Cygnus kosmosejaama toitu, värskeid puuvilju ja hilinenud jõulukinke meeskonnale.

Cygnus peaks ISS-i juurde kohale jõudma Eesti aja järgi kell 13 pühapäeval.