Gates kirjutab raamatus „In Duty: Memoirs of a Secretary of War“ („Kohust täites: sõjaministri memuaarid“), et president oli skeptiline oma administratsiooni Afganistani strateegia edu suhtes, vahendab BBC News.

„Ma ei kahelnud kunagi tema toetuses vägedele, ainult tema toetuses missioonile,“ kirjutab Gates.

Gates oli USA kaitseminister nii president George W. Bushi kui ka Obama ajal. Ta oli esimene Pentagoni juht, kes oli ametis mõlema partei presidentide ajal.

Kuigi Gates kirjeldab Obamat oma sisimas ausa mehena, kellel oli Afganistani puudutavates otsustes õigus, ütleb ta, et Bushi administratsioonilt päritud sõjad Iraagis ja Afganistanis olid talle ebamugavad.

Samuti kirjutab Gates, et Obama umbusaldas sõjaväge, mis talle erinevaid võimalusi pakkus.

Gates kirjutab oma memuaarides, et 2011. aasta märtsis ei usaldanud Obama USA vägede tollast juhatajat Afganistanis kindral David Petraeust ega „suutnud taluda“ Afganistani presidenti Hamid Karzaid.

„President ei pea seda sõda tema omaks,“ kirjutab Gates 2011. märtsis Valges Majas toimunud kohtumise kohta. „Tema jaoks on kõige tähtsam välja saamine.“

Endine kaitseminister väljendab raamatus oma pahameelt Obama Valge Maja kontrolliva iseloomu üle, mis tema sõnul sekkus pidevalt Pentagoni asjadesse, kuigi tsiviilnõunikel puudusid teadmised sõjaliste operatsioonide kohta.

Valge Maja rahvusliku julgeoleku personal viis Gatesi sõnul mikrojuhtimise ja operatsioonilise vahelesegamise uuele tasemele. Nende lähenemist võrdleb ta president Richard Nixoni ajastuga 1970. aastatel.

„Kaugelt liiga vara muutus kahtlustamine ja umbusaldus kõrgemate sõjaväelaste vastu Valge Maja kõrgemate ametnike, sealhulgas presidendi ja asepresidendi poolt minu jaoks administratsioonis probleemiks, kui ma üritasin vahendada suhteid ülemjuhataja ja tema sõjaväeliste juhtide vahel,“ kirjutab Gates.

Gates tunnustab siiski presidenti Osama bin Ladeni redupaiga ründamiseks loa andmise eest, millele ta ise alguses vastu oli, nimetades seda „üheks julgemaks otsuseks, millele ma olen kunagi Valges Majas tunnistajaks olnud“.

Ülevoolavalt kiidab Gates oma raamatus endist riigisekretäri Hillary Clintonit.