Arhangelski oblastis asuvas sõjaväebaasis plahvatas neljapäeval kaitseministeeriumi väitel vedelkütusel töötav rakettmootor. Venemaa riiklik tuumaagentuur Rosatom teatas laupäeva hommikul, et hukkus viis töötajat.

185 000 elanikuga Severodvinski linna pressikorpus tegi juhtunu järel avalduse, mille kohaselt registeeriti neljapäeva keskpäeval radiatsioonitaseme lühiajaline tõus. Täna hommikul seda teadet enam avalikest kanalitest ei leia.

USA tuumaeksperdid ütlesid Reutersile antud intervjuudes aga, et raketi vedelkütuse plahvatus ei eralda radiatsiooni ja pigem on põhjust kahtlustada, et plahvatus toimus tuumaenergial töötava tiibraketi katsetamisel.

"Vedelkütusel toimivad raketimootorid ei eralda radiatsiooni ja me teame, et venelased töötavad mingisuguse tuumajõu kallal, mida saaks tiibrakettides kasutada," ütles Ameerika teadlaste föderatsiooni abiturient Ankit Panda.

Venemaa nimetab seesugust raketti 9M730 Buresvestnikuks, NATO allianss SSC-X-9 Skyfalliks.

USA skeptiline

Trumpi administratsiooni kõrge ametnik ütles Reutersile, et ta ei kinnita ega eita, et juhtus äpardus tuumajõul toimiva tiibraketiga, ja avaldas Moskva selgituste suhtes sügavat skepsist.

„Jälgime jätkuvalt sündmusi Venemaal, ent Moskva kinnitus, et „kõik on korras“, on meie jaoks õõnes,“ ütles ta. „Tuleb meelde Tšernobõli-aegne intsidentide jada, mis paneb kahtluse alla, kas Kreml seab Vene rahva heaolu esikohale selle asemel, et säilitada oma võimuhaare ja kontroll nõrkade korruptsioonivoogude üle.“

Ametnik pidas silmas 1986. aasta plahvatust Tšernobõli tuumaelektrijaamas, endises Ukraina Nõukogude vabariigis, mis eraldas radioaktiivset õhusaastet umbes üheksa päeva. Toona püüdis Moskva ajaloo halvima tuumaõnnetuse ulatust maailma eest varjata.

Venemaa president Vladimir Putin kiitis tuumaenergial töötavat tiibraketti 2018. aasta märtsis parlamendis peetud kõnes, milles ta tervitas hirmuäratavate uute strateegiliste relvade väljatöötamist.

Tema sõnul katsetati raketti 2017. aasta lõpus edukalt, sellel oli „piiramatu ulatus“ ja see oli „võitmatu kõigi olemasolevate ja tulevaste raketitõrje- ja õhutõrjesüsteemide vastu.“

Middlebury Rahvusvaheliste Uuringute Instituudi Ida-Aasia tuumarelva leviku tõkestamise programmi direktor Jeffrey Lewis ütles, et satelliitpiltide ja teiste andmete põhjal võib järeldada, et plahvatus juhtus tõepoolest tuumajõul toimiva raketi katsetamisel.

Juba eelmisel aastal toimetati rakett neil andmeil edasisteks katsetusteks kõnealusesse piirkonda.