Punase Risti esindaja Eros Bosisio ütles, et agentuur on USA võimudelt korduvalt küsinud teavet nende vangide kohta ja palunud ligipääsu neile, kuid Washington ei ole seda võimaldanud.

Informatsioon iraaklastest vangide väärkohtlemisest Abu Ghraibi vanglas Bagdadi lähedal lekkisid muu hulgas ka ICRC-i raportist ning põhjustasid rahvusvahelise skandaali.

Paljud terrorismivastases sõjas vahistatud terrorivõrgustiku Al-Qaeda ja islamiliikumise Taliban võitlejad on vahi all Bagrami baasis Afganistanis ning USA Guantanamo mereväebaasis Kuubal. Osa kinnipeetavatest aga hoitakse salajastes kohtades, märkis ICRC.

“Luba (nende vangidega kohtuda) ei ole veel antud. Meie jaoks on nendeni jõudmine väga tähtis humanitaarne prioriteet,” ütles Bosisio Reutersile. “See on seotud mitte ainult Afganistaniga, see on globaalne küsimus.”

Vahistatute hulgas arvatakse olevat Al-Qaeda kõrge liider ja 2001. aasta 11. septembri terroriaktide peamine organiseerija Khalid Sheikh Mohammed. Ta vahistati mullu märtsis Pakistanis ning on nende seas, kelle asukohta USA varjab.

Viimase kahe aasta jooksul on ICRC-i ametnikud korduvalt külastanud kinnipeetavaid USA armeebaasis Bagramis, kus hoitakse vahi all umbes 300 inimest.

See on ainus kinnipidamiskoht Afganistanis, mida ICRC külastab, kuid agentuur kardab, et vange hoitakse selles riigis kinni ka mujal.

ICRC-i ametnikud on alates 2002. aasta jaanuarist käinud korduvalt ka Guantanamos, kus vahialuseid on umbes 600. Sel kuul toimub veel üks külastus.