Bushi sõnul on tegu olulise sammuga riigi turvalisuse tagamiseks, teatab Fox News.

President ütles, et kuigi USA on „immigrantide riik, me oleme ka õigusriik“. Illegaalne immigratsioon on üle USA lõunapiiri toimunud aastakümneid, kuid viimastel aastatel kontrolli alt väljunud, hinnanguliselt elab Ameerikas kuni 15 miljonit illegaalset immigranti peamiselt Mehhikost ja mujalt Ladina-Ameerikast.

„Kahjuks ei ole USA täielikult kontrollinud oma piiri juba aastakümneid ja seega on illegaalne immigratsioon kasvanud. Meil on kohustus selle väljakutsega tegeleda ja meil on vastutus seadusi jõustada, meil on kohustus oma piiri turvata,“ selgitas Bush.

Seadus annab USA siseministeeriumile aega 18 kuud kehtestada täielik kontroll USA rahvusvahelise maa- ja merepiiri üle. Selleks nähakse ette piirivalve personali suurendamist, vaatluse tugevdamist ja „füüsilise infrastruktuuri edendamist vältimaks seadusetut piiriületust“.

Planeeritav umbes 1000 kilomeetri pikkune kahekihiline tara on planeeritud California, Texase ja Arizona osariikide Mehhiko piirile. Neis kohtades, kuhu tara ei tule, seatakse üles „virtuaalne tara“ kaamerate, liikumistundlike sensorite, sõidukitõkete, kontrollpunktide, valgustite ja muu taolisega.

Kogu projekti jaoks on kongressi eelarveameti hinnangul vaja umbes 2,2 miljardit dollarit.

Mehhiko valitsus on tara ehitamise plaanile reageerinu ägeda protestiga.