Relvainspektorid ütlesid ÜRO Julgeolekunõukogule, et Iraaki tuleks hoiatada tagajärgede eest, kui nad ei soostu inspektoritega koostööd tegema. Samal seisukohal on Washington, kes püüab Julgeolekunõukogus läbi suruda uut ja karmi Iraagi presidendi Saddam Husseini vastast resolutsiooni.

Vaatamata märkidele USA kannatuse peatsest katkemisest ei ole Julgeolekunõukogu 15 liikmesriiki jõudnud kokkuleppele Ameerika Ühendriikide resolutsiooniprojekti suhtes, mille vastuvõtmiseks on vaja üheksat poolthäält.

“Ameerika sõnum on selline,” ütles president George W. Bush esmaspäeval oma vabariiklastest toetajatele. “Kui ÜRO-l ei ole tahet või julgust Saddam Husseini desarmeerida ja Saddam Hussein ei desarmeeru,… asuvad Ameerika Ühendriigid juhtima koalitsiooni ja desarmeerivad Saddam Husseini.”

Bushi sõnul teeb Saddam ÜRO “lolliks”, kasutades ära 1991. aasta Lahesõja järel vastu võetud relvainspektsiooni programmi nõrku kohti.

“On saabunud aeg, et inimesed tõstaksid käe ja annaksid hääle,” lausus Valge Maja pressiesindaja Ari Fleischer Bushiga New Mexicosse ja Coloradosse sõites.

USA truu liitlane Suurbritannia hoiatas, et ÜRO võidakse hoopis kõrvale jätta, kui diplomaadid ei suuda sel nädalal kokku leppida Ühendriikide resolutsioonis, mis ähvardab Iraagi relvainspektorite töö takistamise korral jõu kasutamisega.

Peaminister Tony Blairi pressiesindaja sõnul soovib Suurbritannia, et läbirääkimised asja kiiresti ära otsustasid. “Asi on jõudmas faasi, kus meil tuleb otsustada, kas see lahendatakse ÜRO kaudu või mitte,” lisas ta.

USA ja Briti seisukohta toetasid relvainspektsiooni juhi Hans Blixi ja Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri Iraagi tuumarelvainspektsiooni juhi Mohammed ElBaradei esmaspäevased arvamusavaldused.

“Minu arvates oleks meile abiks, kui Iraak oleks teadlik, et koostööst keeldumine toob kaasa nõukogu reaktsiooni,” ütles Blix Julgeolekunõukogu kohtumise järel ajakirjanikele.

“Minu arvates oleks soovitatav, et Iraak mõistaks, et igasugune koostöö puudumine või resolutsiooni sätete rikkumine kutsuks esile nõukogu poolse reaktsiooni,” täpsustas ta.

Venemaa ja Prantsusmaa on esitanud Julgeolekunõukogule oma resolutsioonikava, millega loodetakse vabaneda USA resolutsioonis sisalduvatest klauslitest, mille alusel võidakse rünnata Iraaki juba enne, kui inspektoritele on antud võimalus massihävitusrelvade olemasolu kontrollida.