Kandidaatide arv oli seitsmendaks debatiks kahanenud kuuele, sest mitmed kandidaadid on küsiltuste tulemuste põhjal edasisest võitlusest loobunud. Hõrenenud read andsid kandidaatidele rohkem aega teemadesse süvenemiseks, vahendab Reuters.

Senaator Bernie Sanders eitas CNN-i teadet, et ütles senaator Elizabeth Warrenile 2018. aastal erakohtumisel, et ei usu, et naine suudaks 2020. aasta presidendivalimised võita.

CNN-i kajastus Sandersi väidetavate sõnade kohta sai kiiresti demokraatide valimisvõitluse tulipunktiks ja lõpetas rahuleppe Sandersi ja Warreni vahel, kes esindavad sama tiiba. Vaidlus ägenes esmaspäeval, kui Warren astus ebatavalise sammu ja kinnitas CNN-i teadet, samas kui Sanders jätkas selle eitamist.

„Miks te seda ütlesite?” küsis moderaator Abby Phillip Sandersilt.

„Tegelikult ma ei öelnud seda ja ma ei taha sellele palju aega raisata, sest see on see, mida Donald Trump ja võib-olla osa meediast tahavad,” vastas Sanders, lisades, et on arusaamatu, et tema võiks midagi sellist öelda.

Warren ütles, et ei nõustu Sandersi arvamusega, ning kasutas siis võimalust, et propageerida naise jõudmist Valgesse Majja.

„Bernie on mu sõber ja ma ei ole siin, et püüda Berniega võidelda. Aga vaadake, see küsimus, kas naine saab või ei saa olla president, on tõstatatud ja on aeg seda otse rünnata,” ütles Warren.

Warren märkis, et neli laval olevat meest on ühiselt kaotanud kümned valimised, samas kui kaks naist, tema ise ja senaator Amy Klobuchar, on võitnud kõik valimised, millel on osalenud.

„Ma olen võitnud kõik valimised, igas kohas, igal ajal, ma olen võitnud kõige punasemas (vabariiklasi pooldavas – toim) ringkonnas, ma olen võitnud eeslinnapiirkondades, maapiirkondades,” kuulutas selle peale Klobuchar.

Endine asepresident Joe Biden ja Sanders murdsid piike oma enam kui kümme aastat tagasi Iraagi sõja kohta antud häälte üle. Mõlemad väitsid, et nende tollane seisukoht on tõend selle kohta, et see teeb neist parema ülemjuhataja.

Sanders oli üks väheseid kongressi liikmeid, kes hääletas 2002. aastal Iraagi sõja vastu, tollane senaator Biden hääletas aga poolt.

„Ma olen võimeline tegema koostööd vabariiklastega, ma olen võimeline tooma inimesi kokku, et püüda luua maailma, kus me lahendame konflikte läbirääkimiste lauas, mitte sõjaliste jõupingutuste kaudu,” ütles Sanders.

Biden ütles, et uskus tollal, et toonase presidendi George W. Bushi administratsioon püüdis tegutseda USA parimates huvides ja väldib sõda.

„See oli suur, suur viga,” ütles Biden oma hääle kohta. „Ja sellest punktist edasi ... läksin ma üle nende vägede koju toomisele.”

Sanders ütles, et Biden oleks pidanud aru saama, et Bushi administratsioon ei rääkinud konflikti kohta tõtt.

„Ma mõtlesin, et nad valetavad, ma ei uskunud neid hetkekski,” ütles Sanders. „Ma tegin kõik, mida suutsin, et seda sõda ära hoida. Joe nägi asju teisiti.”

Biden ja Sanders väljendasid erimeelsusi ka Mehhiko ja Kanadaga sõlmitud uue kaubandusleppe asjus.

Warren ja Klobuchar panid debati käigus pähe oma vandekohtuniku mütsid ja teatasid, et neile ei tee muret see, et peagi senatis algav Trumpi ametikuritegude kohtuprotsess hoiab neid valimiskampaaniast eemal.

Warren, Klobuchar ja Sanders pidid Iowast kiiresti lahkuma, sest oodatakse, et esindajatekoda annab Trumpi-vastased süüdistused senatile üle täna.

„Mõned asjad on tähtsamad kui poliitika,” ütles Warren.

Klobuchar nimetas kohtuprotsessi „valitsuse sündsuskontrolliks”.

„Me oleme palunud ainult nelja inimest tunnistajaks. Ja kui meie vabariiklastest kolleegid ei luba neid tunnistajaid, võivad nad sama hästi anda presidendile krooni ja valitsuskepi,” lausus Klobuchar.