Demokraatide valimisvõidujooksu praegune vaieldamatu liider Sanders langes rünnakute alla pea kogu õhtu jooksul ja harvaesinevalt ühines rünnakutega ka teine progressiivse tiiva esindaja Elizabeth Warren, kes väitis, et viib need ideed ellu, millest Sanders ainult räägib, vahendab Associated Press.

„Bernie ja mina oleme ühel meelel paljude asjade kohta,” ütles Warren. „Aga ma arvan, et minust saaks parem president kui Berniest.”

Grupp mõõdukaid võitles samal ajal peamise Sandersi alternatiivi staatuse eest.

Endine asepresident Joe Biden, kes püüdleb Lõuna-Carolinas tugeva võidu poole, et oma kampaaniat elus hoida, väitis ainult, et tal on juhtimiskogemus maailmas. Senaator Amy Klobuchar väitis korduvalt, et ainult tema suudab saada niinimetatud lahinguväljaosariikide mõõdukate hääled. Pete Buttigieg tõi aga esile Sandersi demokraatliku sotsialismi ja tema hiljutise avalduse, milles ta väljendas imetlust Kuuba endise diktaatori Fidel Castro hariduspoliitika suhtes.

„Ma ootan väga stsenaariumi, kus asi jõuab välja Donald Trumpi ja tema 1950. aastate ühiskonnakorralduse nostalgia ning Bernie Sandersi ja tema 1960. aastate revolutsioonilise poliitika nostalgiani,” kuulutas Buttigieg.

Mõõdukad ei suutnud aga omavahel mingeid eraldusjooni tõmmata, mis on seni olnud vesi Sandersi veskile. Sanders viitas kogu õhtu küsitluste tulemustele, mis näitavad, et ta võidaks vabariiklasest presidenti, ja märkis ära enda saadud tähelepanu viimasel ajal: „Ma kuulen, et minu nime mainitakse täna veidi. Ma mõtlen, miks küll?”

Eilse debati intensiivsus, mis väljendus tihti üksteisest üle karjumises, peegeldas seda, et demokraatide peavoolutiiva jaoks on lõppemas aeg Sandersi tõusu peatamiseks. Isegi mõned kriitikud, sealhulgas Bloomberg, tunnistasid, et Sanders võib saada pöördumatu edu delegaatide arvus juba järgmisel nädalal.

Debatt toimus neli päeva enne esimest lõunaosariikide eelvalimist Lõuna-Carolinas ja nädal enne superteisipäeva, kui valimised toimuvad enam kui tosinas osariigis. Järgmine debatt toimub aga alles märtsi keskel. Seega oli eilne debatt mõnede kandidaatide jaoks viimane võimalus enese päästmiseks.

Kuigi Sanders oli rünnakute peamine sihtmärk, oli see debatt üks tema poliitilise karjääri tipphetki. Olles ligi 30 aastat püüdnud võidelda partei peavoolu vastu, võitles see peavool nüüd äkki meeleheitlikult tema vastu.

Pidevate rünnakute alla sattus ka Bloomberg, mis andis talle võimaluse heastada nädalatagune halb esinemine eelmisel debatil. Warren ründas teravalt tema ärimehekarjääri, meenutades teateid, et Bloomberg olevat käskinud rasedal töötajal „see tappa”, viidates sündimata lapsele. Bloomberg eitas kategooriliselt seda väidet, aga tunnistas, et on öelnud mõnikord sobimatuid asju.

Warren kuulutas, et Bloomberg ei saa ära teenida Demokraatliku Partei tuumiku usaldust ja ta on kõige riskantsem kandidaat.

Algusest peale püüdis Bloomberg end tugevalt Sandersile vastandada. Ta ütles, et Trump ja Venemaa president Vladimir Putin on ühel meelel, et Sanders on demokraatide parim kandidaat.

„Vladimir Putin arvab, et Donald Trump peaks oleme Ühendriikide president ja seetõttu aitab Venemaa teil valituks saada, et te kaotaksite temale,” ütles Bloomberg.

Eelmisel nädalal tunnistas Sanders, et luureametnikud on talle öelnud, et Venemaa püüab valimistesse tema kasuks sekkuda. Bloombergile vastas Sanders eile otsese avaldusega Putini aadressil: „Hei, hr Putin, kui mina olen Ühendriikide president, usaldage mind, te ei hakka enam Ameerika valimistesse sekkuma.”

Buttigieg väljendas muret, et Sandersi demokraatide presidendikandidaadiks saamine läheks demokraatidele maksma kontrolli esindajatekoja üle ja muudaks senati ülevõtmise raskemaks.

„Me ei võida neid kriitilisi esindajatekoja ja senati valimisi, kui inimesed, kes kandideerivad, peavad seletama, miks Demokraatliku Partei kandidaat käsib inimestel vaadata Castro režiimi helgemat poolt,” ütles Buttigieg.

Bloomberg ütles, et Sanders ei suudaks kokku panna võitvat koalitsiooni, mis sisaldaks Trumpiga rahulolematuid vabariiklasi.

Lõuna-Carolina eelvalimised annavad esimese tõelise ülevaate mustanahaliste valijate meelsusest. Biden püüab selles osariigis muljet avaldada just nende pikaajalise toetuse tõttu. Aga kolm järjestikust nõrka tulemust tõid kaasa märke, et Bideni toetus mustade hulgas võib nõrgeneda.

Mustade poole pöördus ka Bloomberg: „Ma tean, et kui ma oleksin must, oleks minu edu olnud palju raskem saavutada. On fakt, et me peame midagi selles osas ette võtma.”

Sanders pidi kaitsma ka oma seisukohta Iisraeli suhtes, kelle ta on hukka mõistnud palestiinlaste kohtlemise pärast.

„On kurb, traagiline, et Iisraelis on Bibi Netanyahu näol reaktsiooniline rassist, kes praegu riiki juhib,” ütles Sanders, kellest saaks USA esimene juudist president. „Mida ei saa eirata, on palestiina rahva kannatused.”

Biden ründas Sandersit relvakontrolli asjus, viidates Sandersi toetusele seadusele, mis kaitseb relvatootjaid ja müüjaid vastutusele võtmise eest relvade kurjategijate kätte jõudmise pärast.

Pärast debatti jäi õhku küsimus demokraatide võime kohta väljasõelutava kandidaadi taha ühineda.

Selle võttis kokku Klobuchar: „Kui me veedame järgmised kümme kuud oma parteid lõhki rebides, veedab Donald Trump järgmised neli aastat seda riiki lõhki rebides.”