Tulemuste järgi oli Buttigiegi edu Bernie Sandersi ees delegaatide arvus 0,1%.

Valimistulemuste järgi sai aga kõige rohkem hääli senaator Bernie Sanders. Milles asi?

Delegaatide võitmine Iowas on lõppude lõpuks tähtsam kui häälte võitmine, täpselt nagu päris presidendivalimistelgi. Seda seetõttu, kuidas Iowa valimiskoosolekutel hääli loetakse, vahendab Business Insider.

Matemaatika ja protsess on keerulised, aga põhimõte on järgmine: valimiskoosolekust osavõtjad ei anna otse hääli kandidaatidele, tehniliselt hääletavad nad delegaatide poolt, kes antakse proportsionaalselt kandidaatidele saadud häälte protsendi järgi.

Delegaatide arvu, mille kandidaat eelvalimistel saab, nimetatakse osariigi delegaatide ekvivalendiks (SDE), mis muudetakse Iowa ja selle kongressi valimisringkondade demokraatide parteikongressile saadetavate lubaduse andnud delegaatide proportionaalseks protsendiks.

Need osariigi delegaadid määratakse valimisringkondadesse enne valijate kohale ilmumist, mis tähendab, et valimisringkonna valijate arvu ja nende poolt valitavate osariigi delegaatide üldise proportsionaalse protsendi vahel võib olla suur varieeruvus. Palju valijaid valimisringkonnas vähendab tegelikult iga valimiskoosolekul osaleja hääle väärtust võrreldes väikese valijate arvuga ringkonna valija omaga. 2016. aastal oli Iowa kõige suurema rahvaarvuga maakonnas keskmiselt üks osariigi delegaat iga 154 valija kohta. Hõredalt asustatud Fremonti maakonnas aga üks osariigi delegaat iga 45 valija kohta.

Võrdse arvu delegaatidega valimisringkondades võib olla täiesti erinev valimisaktiivsus, aga see ei mõjuta saada olevate delegaatide arvu, mis on eelnevalt kindlaks määratud.

Iowa 41 delegaati ei ole kohale paigutatud mitte ainult osariigi tasemel, sest 27 tulevad neljast kongressi valimisringkonnast. See ajab asja veelgi keerulisemaks ja annab taas eelise hõredalt asustatud piirkondadele.