USA päevaleht The New York Times kirjutab viitega kõrgetasemelisele allikale valitsuses, et siiani kestva kodusõja tallermaaks olevast riigist on leitud vase, kulla, koobalti leiukohti.

Eriti oluline on aga maailma tööstuse jaoks ülitähtsa metalli liitiumi leidmine. Seda kasutatakse sülearvutite ja muude kaasaskantavate seadmete akude valmistamisel.

Leiukohad on niivõrd rikkalikud, et ametnike sõnul võivad need muuta Afganistani üheks olulisemaks toorme eksportööriks maailmas. Pentagoni sisememos märgitakse isegi, et riigist võib saada „liitiumi Saudi Araabia".

Maavarad avastas Pentagoni kontrolli all töötav Ameerika geoloogide grupp. Afganistani presidenti Hamid Karzaid on hiigelleiust juba informeeritud.

Leiukohad asuvad riigi eri regioonides, kaasaarvatud piirkondades, kus toimuvad rahvusvahelise rahuvalve kontingendi ägedad kokkupõrked Talibani ja teiste ekstremistidega.

Analüütikute sõnul võib leiukohtade arendamine kaua aega võtta, kuid kohe algusest tuleb kaasata Afganistani suuri investeeringuid ja luua kohalikule elanikkonnale uusi töökohti, kes on sõltuv narkokaubanduse tuludest.

Peljatakse ka, et leiukohtade avastamine võib teravdada valitsusvägede ja kohalike grupeeringute suhteid ning viia suuremate kokkupõrgeteni.

Pole välistatud, et projektist huvitub ka jätkuvalt toorme- ja ressursinäljas olev Hiina Rahvavabariik. USA geoloogid saadeti piirkonda juba aastal 2004. Vihje maavarade võimalikust olemasolust saadi Kabuli teadusraamatukogust ja Nõukogude teadlaste tööst 1980ndatel.