On spekuleeritud, et teised riigid üritavad selle aasta lõpus süsteemi muuta, aga nad ei suuda USA-d sellega nõustuma sundida, teatab BBC News.

USA on oma seisukohad välja öelnud kommunikatsioonitehnoloogia arendamise edendamise eest vastutavale ÜRO agentuurile - rahvusvahelisele telekommunikatsiooni liidule (ITU) - üle antud dokumentides.

ITU korraldab detsembris Dubais konverentsi, kus 178 riigi esindajad peaksid üle vaatama rahvusvahelised telekommunikatsiooni regulatsioonid (ITR).

ITR on 1988. aastal sõlmitud lepe, mis kehtestab reeglid erinevate telekommunikatsioonivõrkude vahelisele infoliiklusele ning sellele, kuidas välja arvutada erinevate riikide vahelise infoliikluse eest makstavad tasud.

Interneti ja mobiilside levik on aga pannud paljud arvama, et lepe tuleb üle vaadata, kuid pole oodata, et riigid suudaksid vajalikes muudatustes kokku leppida.

USA esindaja konverentsil Terry Kramer väljendas oma muret USA riigidepartemangu avaldatud avalduses.

„USA-d paneb muretsema, et mõnede teiste valitsuste ettepanekud võivad viia rahvusvahelisele telekomisektorile või isegi laiemalt internetisektorile asetatava suurema regulatsioonikoormani,“ kirjutas Kramer. „Ühendriigid usuvad ka, et olemasolevad mitme osanikuga institutsioonid, mis ühendavad endas majandusharu ja tsiviilühiskonna esindajad, on töötanud efektiivselt ning tagavad jätkuvalt interneti ja kõigi selle hüvede tervise ja kasvu.“

ITU ei avalda erinevate riikide seisukohti ja jätab selle riikide eneste teha. Veebileht nimega Wcitleaks.org on aga avaldanud mõningaid ettepanekuid, mis on neile lekkinud.

Nende hulgas on Venemaa ettepanek, mille järgi peaks ITU muutuma vastutavaks vähemalt osa internetiaadresside väljaandmise ja „vajalike nõuete kindlaks määramise“ eest.

President Vladimir Putin on mõista andnud, et Venemaa lõplik ettepanek või veel kaugemale minna. 2011. aastal ütles ta, et tahaks väga arutada rahvusvahelise kontrolli kehtestamist interneti üle, kasutades selleks rahvusvahelise telekommunikatsiooni liidu jälgimis- ja järelevalvevõimalusi.

Kremlimeelne telekanal Russia Today on teatanud, et seda seisukohta toetavad Hiina ja India.

ITU on aga selgelt välja öelnud, et igasugustel leppesse tehtavatel muudatustel peab olema üksmeelne toetus ning organisatsioon blokeerib liikmesriikide katsed oma ettepanekuid hääletusele panna.

„Me ei hääleta kunagi, sest hääletamine tähendab võitjaid ja kaotajaid ja seda ei saa lubada,“ ütles ITU peasekretär doktor Hamadoun Touré. „Mida iganes kas või üks riik ei aktsepteeri, ei lähe see läbi.“