Põhilisi teravusi vahetati aga siiski Clintoni ja Trumpi teemal, vahendab BBC News.

Virginia osariigis Farmville’is asuvas Longwoodi ülikoolis toimunud 90-minutilises duellis läks tavaliselt tagasihoidlik Kaine kohe algusest rünnakule. Pence näis aga häirimatuks jäävat.

Kaine võttis appi vabariiklasest presidendi Ronald Reagani, kui rääkis tuumarelvade ohtlikkusest Trumpi presidendiks saamise korral. Kaine ütles, et Reagan on kunagi hoiatanud, et tuumarelvade levik viib selleni, et „mõni narr või maniakk“ kutsub esile „katastroofilise sündmuse“. Kaine’i sõnul viitas Reagan tookord mõnele Trumpi-sugusele.

58-aastane Kaine kritiseeris ka Trumpi temperamenti, öeldes, et ei ole võimalik alustada Twitteri-sõda Miss Universumiga ilma iseendale jalga tulistamata.

Ühel väitluse tulisemal hetkel süüdistas Kaine teravalt Trumpi kiitvaid väljaütlemisi Venemaa presidendi Vladimir Putini aadressil. Kaine’i sõnul kiidab Trump diktaatoreid ning tal on „isiklik Mount Rushmore“, mis koosneb Putinist, Kim Jong-unist, Saddam Husseinist ja Muammar Gaddafist.

„Kui sa ei tee vahet diktatuuri ja juhtimise vahel, pead sa minema tagasi viienda klassi ühiskonnaõpetuse tundi,“ ütles Kaine.

57-aastane Pence vastas aga, et Putin austaks Trumpi viimase tugevuse pärast, mis on „lihtne ja selge“. Pence lisas, et „Venemaa väike ja kiuslik liider on maailmalaval olnud tugevam kui [USA praegune] administratsioon – see on valusate faktide konstateerimine“. See ei ole Pence’i sõnul Putini toetamine, vaid „süüdistus Hillary Clintoni ja Barack Obama nõrgale ja saamatule juhtimisele“.