See on erakorraline olukord,“ ütles Smith CNBC-le Sky Newsi vahendusel. „Kui aeg edasi läheb, muutub see veel ohtlikumaks.“

HO41 ei ole veel kedagi tapnud ega Jaapanist väljapoole levinud, kuid Smithi sõnul tuleks tegutseda juba varem.

„Meie nakatumiste arv on madal, aga see tüvi on väga riukalik ja meil pole praegu meditsiiniliselt midagi, millega selle vastu võidelda,“ ütles Smith.

Gonorröa uus tüvi on olemasolevatele ravimitele resistentne ning NCSD on palunud USA valitsuselt täiendavalt 53 miljonit dollarit selle vastu valmistumiseks.

Väidetakse, et küsimus pole mitte kas see USA-sse jõuab, vaid millal, ning kui tegutsema ei hakata kohe, võib selle ravi potentsiaalselt maksma minna 780 miljonit dollarit.

„See võib lühemaajaliselt olla palju hullem kui aids, sest bakter on agressiivsem ja mõjutab kiiresti rohkemaid inimesi,“ ütles loodusmeditsiini doktor Alan Christianson CNBC-le. „Selle tüve gonorröa saamine võib tekitada mõnel septilise šoki ja tuua päevade jooksul kaasa surma.“

Gonorröa võib tekitada vaagnapiirkonna põletikulisi haigusi, emakavälist rasedust ja viljatust.

Haigust on harjutud nimetama tripperiks ning seda on tavaliselt edasi antud kaitsevahenditeta seksi teel, kuid kui seda varakult ravida, ei põhjusta see pikaajalisi probleeme.

Suurbritannia meditsiinieksperdid jagavad aga Ameerika kolleegide muret.

Inglismaa peameditsiiniametnik Dame Sally Davies soovitas hiljuti valitsusel lisada ravimitele resistentne gonorröa tsiviilohtude nimekirja.