„Me oleme kõik šokis,” ütles Asia Timesi vahendusel spetsialist Michael Kern, kes on käinud Iraagis aktiivses teenistuses märtsist 2007 kuni märtsini 2008. „Igaüks, kellega ma olen rääkinud, on šokis. Ma olen üllatunud, et see juhtub nii kodu lähedal, kuid samal ajal teadsin ma, et midagi sellist juhtub, arvestades seda, mida kõike muud juhtub — sõda tuleb koju ja midagi tuleb ette võtta. Sõdurid tapavad ja haavavad siinsamas kodus süütuid tsiviilisikuid ja see on täiesti vastuvõetamatu.”

Major Nidal Malik Hasan sisenes sõdurite meditsiinilise hindamise keskusse ja avas seal tule kahest tsiviilelus omandatud tulirelvast.

Hasan tappis 13 inimest, kellest 12 olid sõjaväelased, ning haavas veel enam kui 30 inimest, enne kui tsiviilpolitseinik teda neli korda tulistas. Tulistaja on stabiilses seisundis kohalikus haiglas sõjaväevõimude vahi all.

39-aastase tulistaja sugulane Nader Hasan ütles, et Hasanile oli äärmiselt vastumeelt tema saatmine välismissioonile. See oli sugulase sõnul mehe halvim õudusunenägu.

Vastates meedia väidetele, et rünnak oli seotud tulistaja islamiusuga, ütles Kern, et tea mitte kedagi Fort Hoodi baasis, kes nii arvaks.

Ühes maailma suurimas sõjaväebaasis Fort Hoodis, kus elab kuni 50 000 sõdurit, on pärast Iraagi sõja algust 2003. aastal sooritatud rohkem enesetappe kui kusagil mujal USA armees. Sel aastal on igas kuus toimunud keskmiselt 10 enesetappu.

2008. aasta aprillis avaldati raport mille järgi kurdab ligi 20 protsenti Iraagist ja Afganistanist naasnud USA sõjaväelastest, kokku 300 000 meest ja naist, posttraumaatilist stressi või rasket depressiooni. Neist vaid veidi enam kui pooled on otsinud abi.