25. juuni rünnakus hukkus kolm inimest — üks mees ja kaks naist — kes sõitsid tööle Bagdadi lennujaama panka. Rünnak vihastas Iraagi ametnikke ja sundis isegi Iraagi relvajõudude kindralstaapi nimetama tulistamist külmavereliseks mõrvaks, vahendab New York Times.

Samuti andis see suurema kaalu Iraagi poliitikute nõudmisele, et USA armee lahkuks Iraagist pärast ÜRO mandaadi lõppemist selle aasta lõpus, kui USA ei nõustu oma sõjaväelaste süüdistamisega Iraagi seaduste järgi tsiviilisikute ründamise eest.

Pühapäeva õhtul tehtud avalduses teatas USA armee, et „põhjaliku uurimise tulemusena tehti kindlaks, et autojuht ja sõitjad olid seaduskuulekad Iraagi kodanikud”. Samas lisatakse, et sõdureid ei saa tapmises süüdistada, sest nad olid tulistanud hoiatuslasud õhku ja käitunud muul viisil reeglite kohaselt, enne kui autos istunud inimeste pihta tule avasid.

Küsitav oli aga viis, kuidas armee tulistamise järel käitus.

Näiteks rünnaku päeval avaldatud armee pressiteate põhiväide oli, et autovrakist leiti relv. Pühapäeval teatas armee aga, et keegi ei väitnud end autost relva leidnud olevat ega näinud ka kedagi teist seda sealt välja võtmas.

Selle asemel teatas üks paigal olnud sõdur, et nägi Iraagi politseinikku midagi põlenud autost välja võtmas ning asetamas kiirabiauto esiistmele.

Sõdur ei öelnud, et autost välja võetud ese oli relv, kuid sellest sai siiski armee esialgse avalduse alus.

Uurimise tulemusena selgus ka, et auto oli juba läbinud suure lennuväljale viiva kontrollpunkti, kus kõik selles viibinud põhjalikult läbi otsiti. Nagu palju kordi varem sõitsid nad seejärel mööda suurt tsiviilmaanteed lennuvälja poole.

Seekord kohtasid nad aga oma teel neljast sõidukist koosnenud sõjaväekonvoid, mis ei oleks üldse pidanud seal olema. Konvoi oli läinud vale teed pidi ja sõjaväe kontrollpunktist mööda sõitnud. Selle asemel olid armee sõidukid sattunud maanteele, mis viib lennuväljale.

Konvoi oli tee ääres peatunud, et parandada ühel sõidukil ilmnenud tehnilist riket, kui neile lähenes auto pangatöötajatega. Konvoi tagaosa valvanud sõdur tulistas mitu hoiatuslasku. Kui auto ei peatunud, avas 9 rühma 18 sõdurist tule.

Esialgses pressiteates väideti, et auto sõitis seejärel teelt välja ja plahvatas. Tegelikult süttis vaid auto mootor, kust tuli levis mujale.

Sõdurid tulistasid hoiatuslaske ka vähemalt kahe teise sõiduki lähenedes, sundides neid peatuma ja ümber pöörama. Mõned sõdurid olid varemgi osalenud jõu kasutamises tsiviilisikute vastu.

Neljanda jalaväediviisi staabiülem, kolonel Allen Batschelet nimetas oma pühapäeva õhtul tehtud avalduses intsidenti äärmiselt õnnetuks ja traagiliseks. Armee võtab tema sõnul kasutusele mitmeid meetmeid selliste olukordade vältimiseks tulevikus.

Muuhulgas tuleb kindlustada, et sõjavägi ei satuks juhuslikult tsiviilmaanteele ning vaadata üle enne tule avamist teostatavad protseduurid.