Artiklis väidetakse, et kindral William Caldwelli staap, mis tegeles Afganistani saadetavate sõdurite väljaõpetamisega, sundis sõjaväelasi, kes spetsialiseerusid psühholoogilistele operatsioonidele, manipuleerima neid külastavate USA senaatorite ja kongresmenidega ning teiste tähtsate isikute ja välisriikide ametnikega, et need eraldaksid sõjapidamiseks rohkem raha ja sõdureid, vahendab AFP.

Pentagoni pressiesindaja kolonel David Lapan teatas, et USA Afganistani vägede ülemjuhataja kindral David Petraeus valmistab ette käsku uurimise alustamiseks, et välja selgitada, milline tegevus aset leidis ning kas see oli sobimatu või ebaseaduslik.

Kaitseminister Robert Gates pole artiklis esitatud süüdistustest teadlik, kuid toetab täielikult kindral Petraeuse otsust asja uurida, enne kui teha mingeid järeldusi, teatas Gatesi esindaja Geoffrey Morrell.

Väidetavalt ütles USA armee kolonelleitnant ajakirjale, et talle anti kindral Caldwelli staabist korduvalt käsk tegelda senaatoritega, kelle hulgas olid 2008. aasta presidendikandidaat John McCain, Joe Lieberman, Jack Reed, Al Franken ja Carl Levin.

Nende hulgas kellele nelja kuu jooksul kästi survet avaldada olid ka staabiülemate komitee esimees admiral Mike Mullen, Saksamaa siseminister ja Tšehhi suursaadik Kabulis.

Kui ohvitser otsustas operatsiooni peatada, alustati tema vastu kättemaksukampaaniat.

„Minu töö psühholoogilistes operatsioonides on mängida inimeste peades, panna vaenlane käituma viisil, mida meie soovime,” ütles „informatsioonioperatsioonide” üksuse juht kolonelleitnant Michael Holmes Rolling Stone’ile. „Mul on keelatud teha seda meie oma inimestega. Kui te palute mul katsetada neid oskusi senaatorite ja kongresmenide peal, lähete üle piiri.”

Ajakirja väitel küsis kindral Caldwelli staap kolonelleitnant Holmesilt, kuidas saaks kindral salaja manipuleerida USA seadusandjatega.

„Kuidas me saaksime need tüübid panna meile rohkem inimesi andma?” nõudis staabiülem. „Mida pean ma nende peadesse istutama?”