Ameti teatel on Pfizer-BioNTechi koroonavaktsiin uuringute kohaselt efektiivne suisa 95% juhtudest ja sellele kasutusloa andmine tähistab "märkimisväärset verstaposti" pandeemias, mis on nõudnud alates kevadest juba enam kui 295 000 ameeriklase elu, vahendab BBC.

"Ma annan loa Pfizer-BioNTechi COVID-19 vaktsiini erakorraliseks kasutamiseks COVID-19 vastu," teatas toidu- ja ravimiameti (FDA) juhtiv teadlane Denise Hinton ravimifirmale reede õhtul.

Ajaleht Washington Post kirjutas vahetult enne otsust, et Valge Maja ähvardas FDA juhi Stephen Hahni vallandada, kui kasutusluba reedel ei anta. Algselt plaanis FDA oma otsusest teada anda nädalavahetusel või järgmise nädala algul, ent Hahn eitas, et otsuse tegemine reedel oli valitsusepoolse survestamise tulemus.

"FDA luba esimese Covid-19 vaktsiini erakorraliseks kasutamiseks on märkimisväärne verstapost võitluses selle laastava pandeemiaga, mis on mõjutanud nii paljusid perekondi Ameerika Ühendriikides ja kogu maailmas," märkis Hahn.

Tema sõnul anti kasutusluba pärast "avatud ja läbipaistvat läbivaatamisprotsessi", mis tagas, et vaktsiin vastab "FDA rangetele teaduslikele ohutuse, tõhususe ja tootmise kvaliteedi standarditele".

Trump teatas vahetult pärast ravimiameti otsust oma Twitteri kontol, et "esimene vaktsiin manustatakse vähem kui 24 tunni pärast" ehk juba laupäeval.

Ta avaldas ühtlasi lootust, et vaktsiin aitab koroonapandeemiale viimaks lõpu teha ja inimestel naasta oma tavapärasesse ellu. "COVID-19 pandeemia võis küll alata Hiinas, aga meie teeme sellele lõpu siin, Ameerika Ühendriikides," teatas riigipea.

"Koostöös FedEx-i ja UPS-iga oleme juba hakanud vaktsiini tarnima igasse USA osariiki," ütles Trump. Tema sõnul on kuberneride otsustada, millises järjekorras hakatakse inimesi vaktsineerima ja kes peaksid saama kaitsesüsti esimesena.

Varem on Pfizeri vaktsiinile kasutusloa andnud Bahrein, Kanada, Mehhiko, Saudi Araabia ja Suurbritannia.