USA kõrged sõjaväelased ja poliitikud kinnitavad, et Iraagi valitsusele on tehtud selgeks, et järgmise aasta jooksul peab riigis praegune segane olukord lõppema, teatab Times online.

USA valitsus on aina kasvava surve all muuta oma praegust kurssi Iraagis. Sõda on ameeriklaste hulgas järjest vähem populaarne ja kolm ja pool aastat peale suurepärast võitu Saddam Husseini üle ei ole suudetud luua toimivat uut riigivõimu.

Iraagis olev USA suursaadik Zalmay Khalizad ütles, et Iraak on „väljakutsuv keskkond“. Tema sõnul on vaja saavutada rahvuslik kokkulepe, milles lepitakse kokku naftatulude jagamises kurdide, sunniitide ja šiiitide vahel, likvideeritakse erasõjaväed, tugevdatakse valitsuse julgeolekujõude ja parandatakse põhiseadust, tagamaks kõigile vähemusgruppidele võrdsed õigused. Kui need põhiprobleemid lahendada, suudetakse Khalisadi sõnul aasta jooksul olukord normaliseerida.

USA vägede ülem Iraagis kindral George Casey ütles, et välja töötatud uue plaani kohaselt on need eesmärgid saavutatavad. Juhul, kui plaan õnnestub, asutakse järgmise 12 kuni 18 kuu jooksul välisvägesid Iraagist välja viima. Casey ega Khalizad ei öelnud, mis siis juhtub, kui Iraagi valitsus ei suuda USA poolt kehtestatud ajakavast kinni pidada.