„Me piinasime Qahtanit,” ütles Susan Crawford intervjuus ajalehele Wahington Post Reutersi vahendusel. „Tema kohtlemine vastab piinamise juriidilisele definitsioonile.”

Erus olev kohtunik Crawford, kes on töötanud ka president Ronald Reagani administratsioonis, on esimene kõrge Bushi administratsiooni ametnik, kes tunnistab avalikult, et kinnipeetavat on piinatud.

President George W. Bush ja asepresident Dick Cheney on öelnud, et Ameerika Ühendriigid ei piina inimesi.

Crawford ütles Washington Postile, et Qahtani puhul kasutatud tehnikad olid küll lubatud, aga neid kasutati ülemäära agressiivselt ja liiga pikaajaliselt.

„Tegemist polnud ühe konkreetse teoga, see oli mitmete asjade kombinatsioon, millel oli kinnipeetavale meditsiiniline mõju, mis kahjustas tema tervist. See oli solvav ja tarbetu. Seda kasutati sunnivahendina. Meditsiiniline mõju paneb mind seda piinamiseks nimetama,” ütles Crawford.

Crawford tühistas 2008. aasta mais Qahtani vastu esitatud süüdistused sõjakuritegudes, kuid Qahtani jäi edasi Guantánamosse. Crawfordi sõnul on Qahtani ohtlik ja vabaks lasta ta Qahtanit ei julgeks.

Qahtanit keelduti kuu enne 11. septembri rünnakuid USA-sse laskmast. Väidetavalt pidi ta olema 20. lennukikaaperdaja. Qahtani tabati 2002. aasta jaanuaris Afganistanis ja viidi Guantánamosse.

Crawford ütles, et hindab igati luuretöötajaid, kes asusid kiiresti pärast 11. septembrit informatsiooni koguma, kuid peaks olema mingi joon, mida ei ületata. Kahjuks on seda aga tehtud ja see on ahvatlenud paljusid veelgi kaugemale minema.