Dokumendiprojektis märgiti, et Sudaan ei suutnud täielikult täita antud lubadusi ega peatada araabia sissivõitlejaid, keda süüdistatakse kohalike elanike tapmises ja vägistamises ning külade hävitamises.

Sudaani lõunaosas asuvast Darfuri piirkonnast on vägivalla eest põgenenud umbes 1,2 miljonit inimest.

Resolutsioonis nõutakse kõikide sõjaliste lendude peatamist Darfuris ning palutakse ÜRO peasekretärilt Kofi Annanilt rahvusvahelise komisjoni moodustamist, et uurida inimõiguste rikkumisi ja otsustada, kas Darfuris toimuv on genotsiid.

USA suursaadik John Danforth ütles, et resolutsioonikavandi üks peamistest nõudmistest on ka Aafrika Liidu vaatlejate arvu suurendamine ja nende mandaadi laiendamine.

“See ütleb Sudaani valitsusele, et ülejäänud maailm jälgib toimuvat,” lausus Danforth Reutersile.

Resolutsioonis ei seatud Sudaanile nõudmiste täitmise tähtaega, kuid diplomaatide sõnul võidakse see lisada neljapäeval algavatel läbirääkimistel.

Nõudmiste mittetäitmise või puuduliku koostöö korral Aafrika Liidu missiooniga ähvardatakse resolutsiooniprojektis Sudaani karistavate meetmetega, “sealhulgas ka nafta sektoris”.

Sudaan toodab praegu umbes 320 000 barrelit naftat päevas ning suurendab alates 15. septembrist toodangut 12 000 barreli võrra. Naftat eksporditakse Hiinasse ja Pakistani, kahte ÜRO Julgeolekunõukogu liikmesriiki, mis on ka sanktsioonide kehtestamise vastu.