Mulleni pressiesindaja kapten John Kirby sõnul viitas Mullen rahvusvahelise aatomienergiaagentuuri IAEA andmetele, mille kohaselt on Iraan tootnud 1,010 kilogrammi madala rikastusastmega uraani, vahendab Associated Press.

Ekspertide arvamused lähevad lahku selle osas, kas selline kogus on piisav edasiseks rikastamiseks ja pommi valmistamiseks. Samuti ei ole ühtset seisukohta selle kohta, kui palju aega Iraanil pommi valmistamiseks kuluks. Iraan jätkab oma tuumaprogrammi kiirendatud arendamist.

Kaitsesekretär Robert Gates ei läinud oma sõnades nii kaugele kui Mullen. Tema sõnul ei ole iraanlased praegu relva loomisele lähedal ja seetõttu on veel aega diplomaatiliste pingutuste jätkamiseks.

Iraan, kellele nii ÜRO kui USA on määranud tuumaprogrammi eest mitmeid karistusi, eitab, et tal on kavas tuumapommi loomine. Iraan väidab, et tegemist on vaid elektrienergia tootmiseks mõeldud programmiga.

Rahvusvahelise tuumaalase lepingu järgi, millele Iraan on alla kirjautanud, on tal õigus tuumaenergiat kasutada, kuid iga selline programm peab olema avatud rahvusvahelistele vaatlejatele.