ÜRO raport kliimamuutustest ja nende mõjude prognoosist ütleb, et 21. sajandi esimesel poolel kannatavad lääneriigid vähem kui need riigid, mis asuvad lõunapoolkeral, eriti Aasia rannikul, ja mille territooriumil on palju ülerahvastatud linnu.

Aasia rannikualadel elavad inimesed seisavad tõenäoliselt silmitsi kliimasoojenemise kõige raskemate tagajärgedega. Sajad miljonid inimesed võivad jääda koduta, kui merevee tase tõuseb, tuues kaasa üleujutused ja näljahäda.

Raporti koostanud teadlaste hinnangul läheb raskeks neil, kes elavad Ida- Kagu- ja Lõuna-Aasias, väikestes saareriikides või tiheda asustusega linnades, mida kimbutavad toksilised sademed, üleujutused, põud ja joogivee puudus. Need keskkonnaprobleemid leevenemise märke ei näita, pigem vastupidi.

21. sajandi jooksul ei jäta kliimasoojenemine tõsiselt mõjutamata ka ülejäänud maailma. Sagenevad metsatulekahjud, kuumalained, põuaoht ja põllumajandussaaduste kvaliteedi langus, mis võib kaasa tuua haigestumisi.

Nisu, riisi ja maisi võib igal järgneval aastakümnel saada 2% võrra vähem kui eelmisel, kuigi hinnanguliselt kasvab maailma rahvaarv ja inimkonna teraviljavajadus sama aja jooksul 14%.

"Ma loodan, et David Cameron loeb seda raporti ja mõistab ülisuurt riski, mis võetakse, kui venitatakse kahjulike gaaside emissioonide vähendamisega. See on vajalik, et meie lapsed, lapselapsed ja tulevased põlved oleksid nende ohtude vastu kaitsutd," ütles Granthami kliimasoojenemise instituudis poliitika ja avalike suhete eest vastutav Bob Ward.