Sõltumatu uurimiskomitee, mida juhib endine USA föderaalreservi esimees Paul Volcker, leidis oma hiljutises raportis, et Kofi Annan pole otsest kasu saanud ega isiklikult osalenud programmi korruptsioonis, teatas Fox News.

Robert Parton ja Miranda Duncan ei nõustunud raportis välja toodud leebete hinnangutega Annani tegevuse kohta ning lahkusid uurimistiimist.

Parton tegeles programmis osalenud firmade tegevuse uurimisega, Duncan töötas samas meeskonnas.

Parton on juristiharidusega endine FBI agent, ta kinnitas, et astus komisjonist välja juba nädala eest.

Märtsis avaldatud raportis süüdistati Kofi Annanit eelkõige selles, et ta ei suutnud ära hoida huvide konflitki, võimaldades oma pojaga seotud firmal saada häid lepinguid ÜRO-lt. Teda kritiseeriti ka liiga lõdva järelvalve pärast ning programmi nõrga administreerimise eest. Samas puhastati Annani nimi, kinnitades, et ta ei saanud korruptsioonist isiklikku kasu ega olnud sellega ise otseselt seotud.

Annani pressiesindaja sõnul on ametist lahkumised uurimiskomisjoni siseasi ning peasekretär ei sekku nende töösse.

Komisjoni anonüümse allika sõnul lahkusid kaks uurijat, kuna nendega kokku lepitud töö sai tehtud. Samas tunnistas uurimiskomisjoni kõrge ametnik Mark Pieth, et Duncani ja Partoniga oli erimeelsusi uurimistulemuste tõlgendamise osas.

“Nafta toidu vastu” programm lepiti kokku Iraagiga, kes peale Lahesõda oli majandusblokaadis. Programmi alusel võis Iraak müüa ÜRO kaudu naftat ning saadud raha eest toimetati riiki toitu, ravimeid ja muud humanitaarkaupa. 1996. aastast Iraagi sõjani kestnud programm muutus kiirest suuremastaabilise korruptsiooni allikaks, mille raames Saddam Hussein ja tema lähikondlased rikastusid isiklikult miljardite dollarite ulatuses ning kasutasid programmi ära selleks, et maksta eelkõige Venemaa, Prantsusmaa ja Hiina poliitikutele, diplomaatidele ja ärimeestele altkäemaksu, et need ajaksid Saddami suhtes sõbralikku poliitikat.

Hinnanguliselt varastati või pesti 64 miljardi dollari suuruse programmi raames üheksa kuni 21 miljardit dollarit.