ÜRO raporti järgi võtsid venelased kinni Bambari linnast pärit mehe ja piinasid teda korduvalt viie päeva jooksul, sealhulgas veristasid ta selga noaga ja lõikasid maha väikese sõrme, vahendab AFP.

15. jaanuarist pärit raport, mida AFP on näinud, sisaldab fotosid, millel on näha armid mehe seljal ja sõrmeta jäänud käsi.

Mees, kes nimetab end turukaupmeheks Mahamat Nour Mamadouks, kirjeldas eile pealinnas Banguis AFP-le enda piinamist ja ütles, et kartis oma elu pärast.

„Nad piinasid mind kella kaheksast hommikul kella viieni õhtul. Nad peksid mind kettidega, raudnuiadega, nad lõikasid noaga mu jalga ja ka käsi ja õlga. Nad murdsid telliskiviga hamba,” rääkis Mamadou.

Mamadou näitas sügavaid arme ja verevalumeid jalgadel, kätel ja õlgadel ning märke randmetel ja jalgadel, mis tekkisid kinnisidumisest.

Mehe väike sõrm oli maha lõigatud ja teised sõrmed olid armilised.

Mamadou rääkis, et ta võtsid 11. jaanuaril kinni Kesk-Aafrika Vabariigi relvajõudude (FACA) sõdurid pärast seda, kui rahvahulk süüdistas teda vääralt Seleka relvarühmitusse kuulumises. Tegemist on peamiselt moslemite mässuliikumisega, mis tõusis 2012. aastal esile riigi põhjaosas.

„Nad viisid mu linnavalitsuse hoonesse, kus FACA ja venelased baseeruvad. Venelased küsitlesid mind, nad küsisid, kas ma olen Seleka, kas mul on relvi,” ütles Mamadou.

2013. aastal kukutas Seleka Kesk-Aafrika Vabariigi kristlasest presidendi François Bozizé, mis tekitas riigis kriisi.

„Nad sidusid mu käed kinni ja katsid mu pea jakiga, nad lõid mind. Nad sidusid mu õhtul kinni. Siis viisid nad mu oma baasi,” ütles Mamadou. „Nad võtsid suure noa ja lõikasid mu sõrme maha. Nad lõikusid ka mu teisi sõrmi, siis poosid nad mind ketiga.” Mamadou sõnul oli kohal üks FACA tõlk ja mitu venelast.

ÜRO teatas, et Mamadou vabastati 15. jaanuaril tänu rahvusvaheliste julgeolekujõudude sekkumisele.

ÜRO ametnikud teatasid ka, et on alustanud juurdlust.

Venemaa mõju Kesk-Aafrika Vabariigis on kasvanud alates 2017. aastast, kui sealne ÜRO toetatud valitsus palus abi mässuliste vastases võitluses.

Moskva on andnud relvi, saatnud ohvitsere ja vähemalt 170 sõjalist instruktorit ning nõuandja president Faustin-Archange Touadérale.

Vene ja lääne meedias on teatatud, et sõjalised instruktorid on palgasõdurid lähedaste sidemetega Vene kaevandusfirmadega ning neid võib olla märgatavalt rohkem kui ametlikult teatatud.

Eelmisel kuul kritiseeris Vene erasõjafirma Wagner palgasõdurite viibimist Kesk-Aafrika Vabariigis Prantsusmaa välisminister Jean-Yves Le Drian.

Eelmisel aastal rünnati ja mõrvati Kesk-Aafrika Vabariigis Wagnerit uurinud kolm Vene ajakirjanikku.