Komisjon pidi selgitama kümneid tuhandeid inimelusid nõudnud ja 1,8 miljonit inimest kodutuks teinud Darfuri konflikti asjaolusid, teatab CNN.

ÜRO leiab, et “enamik rünnakuid on teadlikult ning valimatult suunatud tsiviilisikute vastu. Nii valitsusjõud kui relvarühmitused korraldavad rünnakuid, tapavad tsiviilisikuid, piinavad, hävitavad külasid, vägistavad ja rüüstavad kogu Darfuris.”

176-leheküljelises raportis tõdetakse, et kõik see sunnib inimesi oma kodudest põgenema.

Kuna käitumine on süstemaatiline ja laiaulatuslik, võib seda liigitada ÜRO sõnul inimsusevastaseks kuriteoks.

Samas ei jaga ÜRO USA seisukohta, et tegemist on genotsiidiga.

“Genotsiidi peamine eesmärk paistab puuduvat, vähemalt mis puudutab valitsuse osalust,” tõdetakse raportis. “Üldiselt rääkides: rünnakute, tapmiste ja sunniviisiliselt teatud hõimude põgenikuks tegemine ei ole veel tõestus konkreetsest soovist hävitada — täielikult või osaliselt — mingi grupp lähtuvalt rassilisest, etnilisest, rahvuslikust või usulisest põhjusest,” leiab ÜRO.

Komisjon möönab siiski, et kohati võivad indiviidid, kaasa arvatud valitsusametnikud, “korraldada tegusid genotsiidilise eesmärgiga”. Lisaks selgitab komisjon, et “rahvusvahelised rikkumised, nagu inimsusevastased kuriteod ja sõjakuriteod, ei pruugi olla vähem tõsised ja võikad kui genotsiid”.

Raportis tõdetakse, et kõrged valitsusametnikud ja sõjaväejuhid on vastutavad selles, et “ei suutnud ära hoida või maha suruda kuritegude ettevalmistust”.

Komisjon soovitab Haagi rahvusvahelisel kriminaalkohtul alustada Darfuri kuritegude uurimist.

Darfuri konflikt sai alguse 2003. aastal, kui kaks kristlikku neegrigruppi alustas relvastatud võitlust islamistliku araablastest valitsuse rõhumispoliitika vastu.

Valitsus korraldas karistuskampaania, mille läbiviijateks kujunesid poolsõjaväelised üksused janjaweedid (termin tähendab “saatanad hobuse seljas”).

ÜRO kinnitusel tegutsevad jandaweedid valitsuse täielikul heakskiidul ja toetusel.

ÜRO hinnangul on praeguseks Sudaanis hukkunud üle 70 000 inimese. Tõenäoliselt on see arv palju suurem, sest ÜRO alustas surmade üle arve pidamist alles 2004. aasta aprillis.

ÜRO on kogu Darfuri teemat käsitlenud äärmiselt vaoshoitult.